Perakende sektörü, en önemli yatırımı olan insan kaynağını güçlendirmek için dijital dönüşümün nimetlerinden yararlanıyor.

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından yedinci kez düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın 14 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilen ikinci oturumunda, perakende sektörünün önemli konularından biri olan insan kaynaklarına odaklanıldı. Oturumda Caffe Nero Türkiye CEO’su Ahmet Yanıkoğlu’nun moderatörlüğünde, Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, Grundig Türkiye Grup Yöneticisi Handan Abdurrahmanoğlu, A101 CTO’su Orhan Dağlıoğlugil ve Mudo CEO’su Ömer Taviloğlu ile “Dijital Dönüşümle Güçlendirilmiş İnsan Kaynakları” konusu ele alındı.
Tüketici ihtiyaçlarının karşılanmasında operasyonlarını kesintisiz sürdüren perakende işletmelerinin en önemli yatırımı olan insan kaynağı, bu dönemde daha da hayati değer taşıdı. Oturumda, modern perakende oyuncularının, pandemi ile mücadele döneminde sektörde çalışan sirkülasyon hızının da düşerek, Ağustos ayı verilerine göre yıllık yüzde 7, sene başından beri ise yüzde 8 oranında istihdamını arttırmış olduğu belirtildi.

Operasyon Yükünü Azaltmak ve Çalışan Motivasyonunu Artırmak İçin Teknoloji Şart
Şirket kültürlerinin, iş yapış şekillerinin, çalışma koşullarının sürekli bir değişimde olduğunu belirten Caffe Nero Türkiye CEO’su Ahmet Yanıkoğlu; “Bu değişimde insan kaynaklarını da güçlendirmek ve teknolojinin nimetlerinden yararlandırmak büyük önem taşıyor. Yeni bir sistem geliştirirken çalışanlarımıza da yük getirmeyecek, onların ve müşterilerimizin memnuniyetini artıracak şekilde kurgulanması gerekiyor” dedi.

Grundig Türkiye Grup Yöneticisi Handan Abdurrahmanoğlu; operasyonların ve tüm sistemin geliştirilmesinde en önemli oyuncunun çalışanlar olduğunu ifade ederek; “Sistemin devam ettirilmesi ve hedeflendiği gibi çalışabilmesi için insan kaynağına yatırım yapılması ve bu alanda teknoloji yatırımlarının genişletilmesi şart. Bununla beraber her zaman olduğu gibi kişisel ve mesleki eğitimlere ağırlık verilmesi çok önemli. Bu eğitimlerde de teknolojiden faydalanmak ve kişileri katılıma teşvik edici unsurlar bulmak önem taşıyor” dedi.

A101 CTO’su Orhan Dağlıoğlugil gıda perakendesinde temel ihtiyaçların hızlı bir şekilde müşteriye ulaştırılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, bunun sağlanmasında teknoloji ile beraber insan kaynağının geliştirilmesinin büyük rol oynadığını belirtti. “Kendi insan kaynağımızı geliştirirken gerek altyapı kurulması gerekse eğitimlerin düzenlenmesinde teknolojideki son gelişmelerden faydalandık. Bununla beraber, iş paydaşlarımızla birlikte kayıtlı istihdama da önemli katkılar sunduk” dedi.

Mudo CEO’su Ömer Taviloğlu çok farklı kategorilerdeki ürünlerin, farklı kanallarda bir arada satışa hazır hale getirilmesinde insan kaynağının önemine dikkat çekerek, “Özellikle sahada verimlilik sağlamak aşamasında çalışanlarımıza birçok noktadan veri akışı oluyor. Bunları yönetmekte ve daha hızlı kullanılır hale getirmekte teknolojiden yararlanıyoruz. Bu verilerin hepsinin bir noktada hızlı bir şekilde değerlendirilmesi ve aksiyona geçilmesi için en uygun çözümün bulunması, sistemlerin entegrasyonu ve uygulamaya alınması önem taşıyor” dedi.

Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, insan kaynaklarıyla ilgili olarak gerek vardiya yönetimi gerekse istihdam teşviklerinin etkin kullanımı konusunda teknolojiden maksimum faydalanmanın önemine çekerek, “Perakendenin dinamik yapısı, sektörü diğer sektörlerin yanında bir örnek haline getiriyor. Çalışanlara dair perakendedeki yeni uygulamalar diğer sektörler tarafından çok hızlı bir şekilde örnek alınıyor. Ancak bu uygulamaları yönetirken, birbiriyle etkileşimli bütünleşik sistemlerin kurulması ve geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu sistemlerden elde edilen çıktılar, çalışanların performans değerlendirmelerinde de kullanılabiliyor. Böylece toplu olarak hem mevcut operasyonlarımızı kontrol edebiliyor hem de amaçlarımıza ulaşma oranımızı görebiliyoruz” dedi. Tüm sektörlerin önemli giderlerinden biri olan işgücü maliyetinin düşürülmesinde önemli rol oynayan teşviklerin yönetilmesinde ve maksimum faydanın sağlanmasında teknolojinin büyük rol oynadığını belirten Pak, perakende sektörünün bu konuda mevcut sistemleri kullanan öncü bir sektör olduğunu ve böylece önemli bir operasyon yükünü minimize ettiğini vurguladı.

10 Oturumluk Webinar Serisinde Sektörün Çeşitli Konuları Ele Alınıyor
Başta teknoloji, yapı market, mobilya, ev geliştirme, kişisel bakım, kozmetik, takı-aksesuar, hobi, oyuncak-kırtasiye, optik ve büyük mağazacılık olmak üzere modern perakendenin farklı alt kategorilerindeki öncü üyeleriyle, Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin satış noktasında, 200 bin kişilik istihdamı ve 150 milyar TL’nin üstünde bir ciroyu temsil eden KMD tarafından düzenlenen 7. Perakende Teknolojileri Konferansı bu yıl her zamankinden farklı olarak dijitalleşen yeni formatıyla 10 oturumluk bir webinar serisi şeklinde katılımcılarıyla buluşacak. Oturumlarda sektörün birçok gündemine değinilecek ve değerli konuşmacılar ağırlanacak.
7 Ekim’de başlayan webinar serisinin ilk oturumunda sektörün önemli çatı kuruluşlarının başkanları konuşmacı olarak yer almış, gündemi değerlendirmişlerdi. Oturumda, perakende çalışanlarına da özverili çalışmalarından dolayı teşekkür gönderilmişti.
İlk oturumun ardından webinar serisi 10 hafta sürecek ve her Çarşamba günü bir canlı yayınla gerçekleştirilecek. Konferansın diğer oturumlarında yeni nesil mağazacılıkta deneyim, globalde yaşananlar, dijitalleşen işlerin mevzuatı ve güvenliği, omnichannel ve e-ticaret çözümleri, insan kaynakları uygulamaları gibi konu başlıkları işlenecek ve sektörün önde gelen perakendecileri ile çözüm ortakları görüşlerini paylaşacak. Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da bir oturumda deneyimlerini ve öngörülerini paylaşacak.

7. Perakende Teknolojileri Konferansı’na KoçSistem co-sponsor, MediaMarkt tema destekçisi, Yapı Kredi Bankası tema sponsoru ve Intel de sponsor olarak destek veriyor. CEVA Lojistik, Esin Avukatlık Ortaklığı, GS1 Türkiye, Logo, Nebim, Obase, POS AŞ, Prisync, Rasyotek, Related Digital ve V-Count ise perakende çözümleriyle konferansta yer alıyor. Konferansın destekçi kuruluşları arasında TAMPF, AYD, GPD, TMD ve TURYİD bulunuyor.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız