Ipsos E-Ticaret Paneli’nden elde ettiği 2023 yılı verilerini yayınladı. Verilere göre 2023 yılında online alışverişçilerin harcaması %96 arttı ve ortalama bir birey, online alışveriş için 15.362 TL harcadı.

Online alışveriş harcaması ile ilgili görüş, tutum ve davranış ölçümlemelerine yer verilen Ipsos E-Ticaret Paneli araştırması, Türkiye’de online alışverişçiyi temsil edecek şekilde seçilmiş 8 bin bireyden oluşan araştırma örneklemiyle bireylerin online satın alım verilerini içeriyor.

2023 yılında online alışveriş harcaması artarken geçen seneye göre daha seyrek alışveriş yapıldı.
• Online alışverişçilerin harcaması geçen yılın aynı dönemine kıyasla %96 arttı; bu artış bir alışverişte daha fazla harcanmasından kaynaklandı.
• Ortalama bir birey, online alışveriş için 15.362 TL harcadı. Yılda yaklaşık 26 kere alışveriş yapan bireylerin sepet değeri ortalama 601 TL.

Online alışveriş harcaması son 3 yılda yaklaşık 6 katına çıktı, özellikle 2023 yılında kampanya dönemlerinde “Kasım-Aralık” artışı, ortalama bir aya göre daha yüksek gerçekleşti.

Online alışverişte Hızlı Tüketim Ürünleri (HTÜ) ürünleri satın alan bireylerin oranı artarken bu artış, harcama payına yansımadı. HTÜ alan bireylerin alım sıklığı azalırken sepet değeri artışı da ortalamanın altında kaldı.
• Online alışverişçilerin %84.4’ü HTÜ, %97.7’si ise diğer ürünleri satın aldı. Toplam harcamadan HTÜ’nün aldığı pay %15. Online alışverişçiler 1 yılda 10 kere HTÜ, 19 kere ise diğer ürünleri satın aldılar.

Online alışveriş harcamasında HTÜ ve diğer ürünlerin trendi aynı yönde ilerlerken HTÜ harcama artışı daha yüksek gerçekleşti.
• Özellikle kampanya dönemlerinde artış gözlenirken 2023 yılında Eylül ayı, diğer aylara göre yüksek seviyede harcamanın yapıldığı ay oldu.

HTÜ harcamasında “cilt ve saç bakım ürünleri ile ev temizlik ürünleri”nin payı arttı. Diğer harcama kalemlerinde ise dengeler değişmedi. Harcamada elektronik ürünler ile moda ve aksesuar, en büyük payı aldı.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız