Elon Üniversitesi’nin Dijital Geleceği Hayal Etme Merkezi, bir araştırma ile teknoloji vizyonerlerinin katıldığı bir anketi birleştiren bir rapor yayınladı. “Uzmanlar 2040’a Kadar Yapay Zekânın Etkisini Hayal Ediyor” başlıklı rapora göre hem halk hem de uzmanlar, yapay zekâ yayıldıkça ufukta muazzam çalkantıların belireceğine inanıyor.

Elon Üniversitesi Dijital Geleceği Hayal Etme Merkezi’nin yayınladığı “Uzmanlar 2040’a Kadar Yapay Zekânın Etkisini Hayal Ediyor” başlıklı rapora göre, Amerikalıların üçte ikisi yapay zekanın kişisel gizlilikleri üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğine ve yarısından fazlası da istihdam fırsatları üzerinde olumsuz sonuçları olacağına inanıyor.

Amerikalıların yarısından fazlası siyaset ve seçimler üzerinde olumsuz etkiler beklerken, %40’ı toplumdaki nezaket seviyesinin kötüleşeceğini düşünüyor. En olumlu bakış açısında, yapay zekanın sağlık sistemleri ve tıbbi tedavi kalitesi üzerindeki etkisine yönelik olduğu görülüyor.
Yapay zekanın genel etkisi hakkında ise hâkim bir görüş yok.

Yapay zekanın artan kullanımının insanların günlük yaşamlarını nasıl etkileyeceği sorulduğunda, %31’i eşit derecede olumlu ve olumsuz olacağını; %29’u olumludan daha olumsuz olacağını; %17’si olumsuzdan daha olumlu olacağını ve %23’ü bilmediğini söylüyor. Yapay zekâ etiği ile ilgili geniş bir soruda, %31’i karmaşık durumlarda tutarlı bir şekilde insanların yararına kararlar verebilecek yapay zeka programlarının tasarlanmasının mümkün olduğunu söylerken, aynı oran bunun mümkün olmadığını söylüyor. 38’lik bir kesim ise emin olmadığını belirtiyor.

Raporda ayrıca uzmanların bu konuda fikirlerini içeren bir bölüm de bulunuyor. Uzmanlar yapay zekanın mahremiyet, servet eşitsizliği, siyaset, istihdam, toplumsal nezaket ve kişisel ilişkiler üzerinde gelecekteki etkisine ilişkin endişelerini dile getiriyor. Ancak aynı zamanda sağlık, ulaşım, günlük iş görevleri, ekonomi ve çevresel sürdürülebilirlik alanlarında da faydalar öngörüyorlar.

5 Ana Tema Ön Plana Çıkıyor
1. İnsan olmanın ne demek olduğunu yeniden hayal etmemiz gerekecek
Yapay zekâ entegrasyonu “insan” tanımımızı değiştirebilir, kimliğimizi ve etkileşimlerimizi yeniden tanımlamamız konusunda bizi zorlayabilir.

2. Toplumlar yerleşik sistemleri yeniden yapılandırmalı, yeniden keşfetmeli veya değiştirmeli
Uzmanlar, yapay zekâ çağında yeni yönetişim modellerine duyulan ihtiyacı vurgulayarak, daha adil bir gelecek için yerleşik sistemlerin temelden elden geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

3. İnsanlık yapay zekâ tarafından büyük ölçüde zayıflatılabilir
Uzmanların bazıları, yapay zekanın eleştirel düşünme, okuma ve karar verme yeteneklerini ve sağlıklı, yüz yüze bağlılığı neredeyse ortadan kaldıracağından ve daha fazla zihinsel sağlık sorununa yol açacağından endişe ediyor. Bazıları kitlesel işsizliğin kimlik, yapı ve amaç kaybı nedeniyle insanların psikolojisi ve davranışları üzerindeki etkisinden korktuklarını söylüyor. Bazıları ise bu faktörlerin eşitsizliklerin derinleşmesiyle birleşerek şiddeti tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.

4. Teknolojiden korkmayın; insanlar sorun ve çözümdür
Asıl endişe, yapay zekanın kendisi değil, bireyler, şirketler ve hükümetler tarafından kötüye kullanılması da dahil olmak üzere mevcut insani zorlukları nasıl artırdığı üzerine.

5. Yapay zekanın temel faydaları ortaya çıkacak
Uzmanların bir kısmı, yapay zekanın olumlu katkılarına vurgu yapıyor. Zorluklara rağmen uzmanlar, yapay zekanın eğitimi, sağlık hizmetlerini ve yenilikçiliği geliştireceğini, zaman kullanımımızı yeniden tanımlayacağını ve genel yaşam kalitesini iyileştireceğini öngörüyor.

Raporun tamamı için tıklayınız.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız