Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından 2 Ekim 2018’de beşincisi düzenlenen “Perakende Teknolojileri Konferansı”nda perakende ve bilişim sektörlerine yön veren profesyoneller bir araya geldi. Konferansta perakendeye özel teknolojik çözümler ve gelişmeler değerlendirildi.

KMD tarafından bu sene 5.’si düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın ana konusu teknolojideki büyük dönüşümün sektöre etkileriydi. 2 Ekim tarihinde düzenlenen konferansa perakendenin tüm kategorilerinden profesyonellerle bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar ve girişimciler katılarak önemli bir network ortamı oluşturuldu. Perakende Teknolojileri Konferansı’nda maliyetlerin kontrolünde ve verimlilik artışında büyük katkı sağlayan teknolojik çözümler, perakende özelindeki örnekleriyle ele alındı.

Konferansın açılış konuşmasında, KMD üyelerinin Türkiye çapında yaklaşık 6 bin satış noktasında 165 bin kişilik bir istihdam ve 82,5 milyar TL seviyesinde ciro yarattığını vurgulayan KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, döviz kurlarına bağlı olarak kontrol edilemeyen şekilde artan kira maliyetlerine değindi. İçinde bulunulan dönemde, dövizdeki aşırı hareketlilik neticesinde kaçınılmaz olarak mağaza kapatmaya varabilecek bir duruma gelindiğini ifade eden Gökyıldırım, geçen ay yapılan düzenlemeyle TL’ye geçiş uygulamasını desteklediklerini, verilen sürenin tamamlanmasına 10 gün kaldığını ve bu konuda sevindirici gelişmeler olmasını umut ettiklerini dile getirdi.

“ENFLASYONLA MÜCADELEDE KİLİT ROL PERAKENDECİLERİN”

Gökyıldırım, organize perakendecilerin, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde kilit rol oynadığına da dikkat çekerek ürün ve hizmeti tedarik ederken oluşan fiyat artışlarının son tüketiciye olabildiğince az yansıtılmaya çalışıldığını vurguladı. Gökyıldırım, “Asgari ücrete verilen devlet desteğinin sürmesi, istihdama büyük katkı sağlayan perakende sektörü için büyük önem taşımaktadır. Gelinen noktada karsızlıkla mücadele içinde olan perakendecilerin personel maliyetlerinin artması, hem sektörü büyük zorluğa sokacak hem de dolaylı olarak ülke ekonomisinin gelişimini ve işsizlikle mücadeleyi sekteye uğratacaktır” diye konuştu.

“START-UP PROJELERİNE ÇOK İNANIYORUZ”

Bu sene gerçekleşen konferansın yeniliklerinden de haber veren KMD Yönetim Kurulu Başkanı Gökyıldırım, teknolojik çözümlerin gelişmesi ve yaygınlaşması adına start-up projelerine çok inandıklarına ve konferans genelinde bu projelere özel yer verildiğine de değindi. Konferansın, teknolojideki trendleri, gelişmeleri, yenilikleri ele almasının yanı sıra, perakendeye özgü teknolojik çözümleri sahneye çıkarmasıyla farklılaştığını belirten Gökyıldırım şöyle devam etti: “Konferansımızın ilk yılından beri büyük önem verdiğimiz, Çözüm Oturumları dediğimiz bu özel oturumlarda, perakendeci müşterileriyle beraber çözümlerini paylaşacak olan teknoloji firmalarını sahnede ağırlıyoruz. Burada amacımız, biz perakendecilerin sorunlarına çözüm geliştiren, verimliliğimizi arttıran, operasyonlarımızı hızlandıran projeleri ve geliştiricilerini tüm sektöre tanıtabilmek. Böylece, teknoloji firmalarının önünü açarken bu çözümlerin yaygınlaşmasıyla da perakende sektörünün verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz.”

Yerel teknoloji firmalarını Türkiye’nin en güçlü perakendeci firmalarıyla bir araya getiren tek etkinlik olan “5. Perakende Teknolojileri Konferansı” bu doğrultuda erken saatlerde Meet&Tech adı verilen mini tanışma toplantıları ile başladı. Bu sene ikincisi gerçekleşen mini toplantılarda teknoloji ile ilgilenen yaklaşık 60 girişimci, KMD Yönetim Kurulu üyeleri başta olmak üzere perakende sektörünün öncü isimleri ile tanışma fırsatı yakaladılar. Bu toplantılarla yerli tedarikçiler geliştirdikleri çözümlerle daha büyük pazarlarla tanışma imkanı buldular. Konferans süresinde düzenlenen paneller ise şöyleydi: Geleceğin İnovasyonu: Amazon ve Perakendenin Etkisi, Geleceğin Müşterisinin Beyni / Tanıştıralım; Beyniniz, Dijital Odaklı Çoklu Kanal Yönetimi, Perakendenin Geleceği: Akıllı Raflar ve Büyük Veri,  Mağazada Müşteriye Özel Ürün Önerileri, IoT ve Artırılmış Gerçeklik Mağazada, Dinamik Fiyatlandırma ve Etiket Yönetimi, Yarından Sonra Teknoloji, Moda Perakendesinde Analitik Dönüşüm, Yenilikçi Ödeme Sistemleri ile Fiziksel Perakendenin Dönüşümü, Mağaza Operasyon Yönetimi ve Müşteri Yolculuğu Analitiği, Zahmetsiz E-ticaret ve Sektörün Online Hali.

Ödüller sahiplerini buldu

Bu sene ikinci kez düzenlenen PE-TEK – Perakende Teknolojileri Ödülleri programına başvuran teknoloji çözümleri arasından ödüle layık görülen firmalar da konferansta ödüllerini aldılar. UDENTIFY, “Mağazalarda Ziyaretçi Deneyim Takibi” çözümü ile “En İyi Teknoloji Ödülü”ne layık görüldü. Teknoloji girişimcilerinin teşvik edilmesi amacıyla, “Viola” çözümü ile KIRKİKİ ve “Vardiya Robotu” çözümü ile KOÇSİSTEM firmaları da “Jüri Teşvik Ödülü” kazandılar.

KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, bu tür ödüllerin girişimcileri teşvik ettiğine ve önünü açtığına değinerek, “Ödül başvurularını değerlendirirken çok farklı çözümlerle karşılaşarak, yerli girişimcilerimizin bu çalışmalarından büyük gurur duyduk. Bu tür yarışlar, daha iyi çözümler geliştirmek için teknoloji girişimcilerinin önünü açarken biz perakendecilerin de yatırım kararları için önemli referanslar haline gelmelerini sağlıyor. Sonuçlarımızı açıkladıktan sonra birçok perakendecinin kazanan firmalarla iş birliğine gideceğine inanıyoruz. Gelecek yıllarda ödül programımıza daha yoğun katılımın olmasını bekliyoruz” dedi.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız