Perakende sektörü bir ilke daha imza atıyor. PERAVOC Perakendede Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi, sektör mesleklerine dair mesleki belgelendirme yapacak. İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirilen proje sayesinde çalışanlar, mesleki bilgilerini belgelendirebilecekler. İşverenler ise yeterlilik belgeli personel çalıştırdığında önemli teşviklerden faydalanabilecek.

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) ve Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD), perakende sektörünün gelişimi için hayata geçirdiği istihdam projelerine bir yenisini daha ekliyor. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteği almaya hak kazanan ve Gıda Perakendecileri Derneği, İstanbul Valiliği ve Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ortaklığıyla Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından yürütülen PERAVOC Perakendede Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi, perakende sektörünün geleceği için önemli yatırım olacak.

GPD ve KMD Genel Sekreteri Füsun Tavus, ilk etapta Bilgi Teknolojileri Satış Elemanı, Bilgi Teknolojileri Satış Sorumlusu ve Bilgi Teknolojileri Çözümleri Uzmanı mesleklerine dair yeterlilik sınavları için Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan (MYK) yetki alacak olan PERAVOC Belgelendirme Merkezi’nin, başka meslekler için de kapsam genişleterek perakende sektörüne daha geniş bir alanda hizmet verebileceğini belirtiyor. Füsun Tavus, MYK tarafından şu ana kadar 775 mesleğin standartlarının tanımlandığını, bu mesleklerden 425 tanesinin yeterliliklerinin hazırlandığını ifade ediyor. Yeterlilikleri hazırlanan meslekler içinde 244 tanesi için belgelendirme yapılabildiğini söyleyen Tavus, “MYK verilerine göre şu ana kadar toplamda 275.575 kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlendi” diyor.

Mesleki Yeterlilik Belgesi, bireylerin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgeler olarak tanımlanıyor. Tehlikeli sınıfa giren mesleklerde çalışanlar için zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgeleri, PERAVOC tarafından sınavları yapılacak mesleklerde zorunlu değil. Ancak işverenlere getirilen teşvikler ve çalışanlara sunduğu avantajlar açısından uzun dönemde büyük fayda sağlıyor.

BELGE SAHİPLİĞİ ÖZENDİRİLECEK

“PERAVOC hakkında bilgilendirme toplantıları bir süredir devam ediyor. GPD ve KMD tarafından organize edilen bilgilendirme ve farkındalık yaratma toplantıları ile üye perakendeci kuruluşlara, meslek örgütlerine, çalışan temsilci kuruluşlarına ulaşılıyor” diyen Füsun Tavus, toplantılarda Mesleki Yeterlilik Belgesinin yararı ve sağladığı avantajların anlatıldığına vurgu yapıyor.

Aralık ayında düzenlenen İşveren Farkındalık Semineri’nde perakende sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 30 firmadan 45 yetkiliye hem projenin hedefleri hem de MYK çalışmaları ve Mesleki Yeterlilik Belgesinin önemi aktarıldı. Bu belgeye sahip kişilerin istihdam edilmesi durumunda yararlanılabilecek teşvikler, bu kişilerin mesleki bilgisinin ve deneyiminin sağlayacağı avantajlar hakkında bilgi verildi.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNİN BİREYLER İÇİN AVANTAJLARI

* Ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme değerlendirme sonucunda alınan belge, kişiye bir işe başvururken sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı veriyor.

* Ulusal yeterlilikler yaygın ve informal öğrenmenin tanınmasına imkan verdiği için bireyler kişisel gelişimlerini daha çeşitli ve esnek yollarla sağlayabiliyorlar. Mesleki ilerleme yolları daha açık hale geldiğinden kariyer hareketliliği destekleniyor.

* Alınan Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin Avrupa Birliği çerçevesinde geçerliliği olmakta, belge sahipleri mesleki yeterliliklerini bu belge ile kolayca ispatlayabiliyorlar.

* Mesleki Yeterlilik Kurumu, belge sahiplerine ayrıca mesleklerin seviyelerine göre Avrupa Birliği’nde de geçerli olmak üzere eğitim denkliği veriyor.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNİN İŞVERENLER İÇİN AVANTAJLARI

* 12 aydan 48 aya varan sürelerle SGK sigorta primlerinde teşvik uygulaması personel maliyetlerini düşürüyor.

* İşverenler mesleğin gerektirdiği nitelikli ve belgeli iş gücüne daha kolay ulaşabiliyor ve teşvik imkanlarından yararlanabiliyorlar.

* İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi, işverenin rekabet gücünü arttırıyor ve doğru insan kaynağı planlaması ile zaman ve para kaybı engellenmiş oluyor.

* Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunuyor.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız