Euromonitor her yıl olduğu gibi bu yıl da Tüketici Trendleri Raporunu yayınladı. Şirketlerin tüketicilerin gerçekte ne istediğini takip edebilmesi için 10 yıldır yayınlanan Global Tüketici Trendleri Raporu, tüketicilerin alışveriş motivasyonlarını öngörmeyi ve karşılanmayan tüketici ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmayı hedefliyor.

2024’ün iş stratejileri için önemli içgörüler içeren raporda 6 trend ön plana çıkıyor.
1. Yapay Zekaya Sor (Ask AI)
2. Keyifli Dikkat Dağınıklıkları (Delightful Distractions)
3. Yeşil Yıkanmış (Greenwashed Out)
4. Aşamalı Kutuplaşmış (Progressively Polarised)
5. Değer Korsanları (Value Hackers)
6. Sağlıklı Yaşam Faydacıları (Wellness Pragmatists)

Yapay Zekaya Sor
Üretken yapay zekâ, ekosistemin yeniden şekillenmesine yol açıyor. Yeni araçlar tüketiciler için ortak yaratıcılara dönüşüyor, kararlarını etkiliyor ve marka etkileşimine ilişkin beklentilerini değiştiriyor.
Bu teknoloji günlük hayatımıza daha derinden nüfuz edeceğinden, işletmelerin kişiselleştirmeyi geliştirmek ve müşteri deneyimini zenginleştirmek için üretken yapay zekadan yararlanmaları gerekiyor.

Keyifli Dikkat Dağınıklıkları
Tüketiciler akıllarını günlük stres faktörlerinden uzaklaştırmak istiyor. Kaygılarından biraz kurtulmaya ve sıradanlıktan uzaklaşma şansına ihtiyaçları var. Keyifli Dikkat Dağınıklıkları, duyguları canlandırıp yükseltiyor. Bu heyecan dolu ve iyi hissettiren anlar anlamlı bir etki bırakabilir.
Temas noktalarından kampanyalara kadar her yere mutluluk serpiştirme fırsatı bulan markalar, müşterileriyle güçlü bağlar kuracaktır.

Yeşil Yıkanmış
Tüketiciler iklim kriziyle tek başına mücadele edemezler. Sürdürülebilir yaşamak için adımlar atıyorlar ama aynı zamanda şirketlerin ve hükümetlerin gerçek bir fark yaratmak için mümkün olan tüm kaynakları kullanıp kullanmadığını da sorguluyorlar. İnsanlar yeşile boyanıyor. Çevre dostu seçimlerinin bir dereceye kadar yardımcı olduğunu biliyorlar ancak gerçek değişim için kolektif bir çaba olması gerektiğinin de farkındalar. Dolayısıyla tüketiciler sorumluluğu tekrar işletmelere yüklüyor.
Tüm kuruluşlar karbon ayak izine sahip çıkmalı ve olumlu etkilerini kanıtlamalıdır.

Aşamalı Kutuplaşmış
Dünya çapında toplumsal ve siyasal hareketler tartışmaları tetiklemeye devam ediyor. Bu sorunların yüklü – çoğu zaman bölücü – doğası, Aşamalı olarak kutuplaşan manzarayı daha da yoğunlaştıracak. Tüketicilerin bir duruş sergileyen markalara nasıl tepki vereceği öngörülemeyebilir. İşletmelerin gündemdeki sıcak konulara dikkatle yaklaşması ve marka değerlerine sadık kalması gerekiyor.

Değer Korsanları
Enflasyon yeni bir finansal zihniyet aşıladı, ancak tüketiciler gerçekten istedikleri şeyler söz konusu olduğunda cimrilik etmiyorlar. Bunun yerine en iyi fırsatların peşine düşüyorlar. Ve bu fiyat etiketinin ötesine geçiyor. Değer Korsanları kaliteden ödün vermeden bütçelerini maksimize etmenin akıllıca yollarını buluyor.
İşletmelerin teşvikleri artırması, satın alınabilirlik konusunda yenilikler yapması ve maliyet bilincine sahip ihtiyaçlara cevap vermesi gerekiyor.

Sağlıklı Yaşam Faydacıları
Sorunsuz optimum sağlık. Sağlıklı Yaşam Faydacıları kişisel bakımı bu şekilde ele alıyor. Tüketiciler bedenlerini ve zihinlerini geliştiren hızlı ve etkili çözümler istiyor. Etkinliği kanıtlanmış ürünler satın alma tercihlerini etkileyecektir.
Ürünlerin gerçeklerle desteklenmesi ve mevcut alışkanlıklarla kolayca uyum sağlaması gerekiyor. Şirketler bilim ve teknolojinin gücünden yararlanan pratik seçenekler sunmalı.

Raporun tamamı için tıklayınız.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız