Perakende sektörünün iki önemli derneğinin ortak projesi olan PERAVOC, perakende sektörünün temel mesleği “Satış Danışmanı” alanında ilk Mesleki Yeterlilik Belgelerini verdi. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylı belgeler hem Avrupa Birliği kapsamında geçerli hem de işverenlere teşvik avantajı sağlıyor.

Perakende sektörünün iki önemli derneği Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ile Gıda Perakendecileri Derneği’nin (GPD) iş birliğinde faaliyetini sürdüren PERAVOC Perakendede Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi, Satış Danışmanı mesleğine dair ilk Mesleki Yeterlilik Belgelerini verdi.
Mesleği icra edebilmek için bilgi birikimi ve becerilere yetkin olunduğunu gösteren Mesleki Yeterlilik Belgesi, gerçekleştirilen kapsamlı teorik ve performans sınavlarının ardından verilebiliyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen PERAVOC Perakendede Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi, Kasiyer, Satış Danışmanı, BT Satış Elemanı ve BT Satış Sorumlusu meslekleri için yeterlilik sınavları yapıyor.

Belge İşverene Teşvik Sağlarken Çalışanın Kariyer Yollarını Açıyor
Belgelerin teslim edildiği törende konuşan KMD Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin hem işveren hem de çalışanlara sağlayacağı avantajlara değindi. Belge ile mesleki ilerleme yollarının daha açık hale geleceğini ve sonuç olarak kariyer hareketliliğine destek sağlanacağını vurgulayan Tınastepe, “Mesleki Yeterlilik Belgesi, Avrupa Birliği çerçevesinde de geçerli olacak. Belge sahipleri mesleki yeterliliklerini bu belge ile kolayca ispatlayabilecek. Bu noktada Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun belge sahiplerine ayrıca mesleklerin seviyelerine göre Avrupa Birliği’nde de geçerli olmak üzere eğitim denkliği verdiğini belirtmek gerekiyor” diye konuştu.

Modern perakende sektörünün her zaman kayıtlı ve kurallı işleyişi ile örnek bir sektör olduğunu vurgulayan Tınastepe, “Sektörün geleceğine bir yatırım olarak gördüğümüz PERAVOC, çalışanlarımızın kalitesinin yükseltilmesi için önemli bir adım oldu. Sınavlarımızda başarılı olup belge almaya hak kazanan arkadaşlarımız, bu kalitenin tüm sektöre yayılması için önemli örnekler olacaklar” dedi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin işveren için sağlayacağı avantajlara değinen GPD Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç, “Bu belge, işverene 12 aydan 48 aya varan sürelerle SGK sigorta primlerinde teşvik avantajı getiriyor ve böylece personel maliyetlerinin düşmesini sağlıyor. Ayrıca, işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi, işverenin rekabet gücünü artırırken, doğru insan kaynağı planlaması ile zaman ve para kaybı da engellenmiş oluyor” dedi.

Perakende sektöründe bir ilk olan Satış Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin, sektörde çalışanların işlerini daha da benimsemeleri için önemli bir adım olduğunu belirten Aykaç, “Perakendenin temel sorunlarından biri olan yüksek işgücü sirkülasyonunun, Mesleki Yeterlilik Belgeleri sayesinde Satış Danışmanlığının önemli bir meslek olduğu algısının güçlenmesiyle aşılacağına inanıyoruz. Sektörümüzün kariyer olanaklarının bilincinde olan ve bu işi kendisine meslek olarak seçmiş arkadaşlarımızı yürekten kutluyoruz” dedi.

MYK şimdiye kadar 855 mesleğin standardını ilgili sektör temsilcileriyle birlikte hazırlamış durumda. Bu mesleklerden 507’sinin ise ulusal yeterliliği de tanımlanmış. MYK tarafından yetkilendirilmiş ve aktif çalışan 226 adet belgelendirme kuruluşu bulunuyor. Bunların 212 adedi tehlikeli ve çok tehlikeli işler için belgelendirme yapıyor. MYK belgesi zorunluluğu getirilen tehlikeli mesleklerde belge verilen kişi sayısı, 1 milyon 32 bin 198 kişiye ulaşırken, bu kuruluşlar tarafından toplamda 1 milyon 160 bin 662 kişiye MYK belgesi verildi.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız