Bilgisayar bilimleri ve mühendislik topluluğu IEEE Computer Society (CS) liderleri, 2024 teknoloji tahminlerini açıkladılar: Üretken yapay zekâ uygulamaları, en fazla ilerleme ve en büyük pazar benimsemesini yaşayacağı tahmin edilen teknoloji olarak listenin başında yer alıyor.

Bilgisayar bilimi ve mühendisliğinin günümüzün en gelişmiş teknolojik keşiflerinden bazılarını beslemesiyle, IEEE CS Teknoloji Tahminleri Komitesi, tahminlerini dayandırmak için gelişmekte olan 21 teknolojiye odaklandı. Komite, bu teknolojilerin her birini, potansiyel teknoloji geliştirme başarısı, insanlığa etkisi, teknolojik olgunluk ve pazarda benimsenme dahil olmak üzere 2024 için öngörülen ölçütlere göre değerlendirdi. Her bir teknoloji, ABD merkezli eğitim değerlendirme ölçeği kullanılarak A mükemmel, C ortalama ve D düşük potansiyel olmak üzere bir harf notu aldı. Sonuçlar şöyle:
1. Üretken Yapay Zekâ Uygulamaları (A/B): Üretken YZ kullanımı, hızla genişleyen verimlilik ve hem yararlı hem de zararlı yeni uygulamalar ve hizmetlerle artacak. Etik ve toplumsal sorunlar da aynı şekilde artmaya devam edecek. İş dünyası, eğitim ve toplum üzerinde kısa vadede güçlü etkiler bekleniyor.
2. Yeni Nesil Yapay Zekâ (B+): Mevcut yapay zekâ sistemlerinden daha gelişmiş ve sofistike olması beklenen yeni nesil Yapay zekâ alanında mevcut yeteneklerin ötesinde sınırları zorlayan ilerlemeler ve gelişmeler olacak.
3. Siber Güvenlikteki Gelişmeler (B) kamu güvenini artıracak ve enerji üretimi ve dağıtımı da dahil olmak üzere büyük ölçekli uygulamalar için siber altyapıya güvenilmesini sağlayacak.
4. Yanlış Bilginin Yönetilmesi (B): Yapay zekâ derin sahtekarlıklarını (metin, ses, görsel) sağlayan araçlar, normalleşecek ve dikkatli yönetim gerektirecek.
5. Uzaktan Sağlık Hizmeti (B), izleme sensörleri ve sistem düzeyinde veri entegrasyonu, hastaların uzaktan tıbbi yardım almasını, doktorların teşhis ve tedaviyi iyileştirmesini, bireylerin tıbbi geçmişinin en iyi şekilde kullanılmasını ve verimli sağlık hizmeti sunum protokollerini sağlayacak.
6. Dikey Uygulamalar için Dijital İkizler (B), veri merkezleri, üretim, tarım, tıp, jeo-fiziksel tehlikeler, ulaşım ve diğerleri gibi bir dizi sektörde tahmin, analiz ve gözetimi ilerletecek.
7. Yeni 3D Baskı Uygulamaları (B) birçok alanda özelleştirilmiş ve otomatikleştirilmiş çözümlere doğru evrilecek.
8. Yeni Programlama Modelleri (B-): Yapay zekadaki gelişmeler, komut dosyası tabanlı dillerin daha fazla benimsenmesini ve programcı olmayanların dünyasına daha fazla dijital dönüşüm girmesini sağlayacak.
9. Güvenilirlik (B-), geniş uygulama alanlarında önemli bir endişe kaynağı olarak ortaya çıkacak.
10. Otonom ve Hibrit Sistemler (B-) sürüş, laboratuvar çalışmaları, tarım ve diğer birçok alanda daha fazla gelişme ve benimsenme görecek.
11. Veri Merkezlerine Güç Sağlamak için Dağıtılmış Enerji Kaynakları (B-): Veri merkezlerine güç sağlamak için dağıtılmış enerji kaynaklarına dayalı yenilenebilir enerjinin devreye alınması, veri merkezleri için temiz enerji gereksinimleri üzerinde yüksek bir etkiye sahip olacak.
12. Sürdürülebilir Bilgi ve İletişim Teknolojileri (B-): Yeni kullanım alanları için elektronik sistemlerin verimli ve etkili bir şekilde tasarlanması, üretilmesi, kullanılması ve bertaraf edilmesi, çevre üzerinde en az etkiyle veya hiç etki yaratmadan gelişecek.
13. Rejeneratif Tarım Teknolojisi (B/C), tarımsal ekosistemlerin ve onları destekleyen doğal ekosistemlerin sağlığını iyileştirmeye çalışan bütünsel, döngüsel bir tarım yaklaşımı.
14. Uyduları ve yüksek irtifa platformlarını (HAP) içeren Karasal Olmayan Ağlar (B/C), her şeyi her şeye (E2E) gerçek zamanlı (RT) bağlama arayışında kablosuz ve kablolu iletişimleri içeren karasal ağların (TN) yeteneklerini genişletip artıracak.
15. Yeni Batarya Kimyası ve Mimarisi (B/C), lityumun yerini alacak ve daha ucuz ve daha sürdürülebilir bataryaların üretilmesini mümkün kılacak.
16. Düşük Güçlü Yapay Zekâ Hızlandırıcıları (B/C), sürücüsüz araçlar ve yapay zekâ robotları, veri merkezleri, akıllı telefonlar, oyunlar için pratik, kompakt, uygun maliyetli, uzun vadeli güvenilir hesaplama birimleri için anahtar bileşenler olacak.
17. Elektro Makineler için Alternatif Malzemeler (C+): Geleneksel yüksek performanslı elektro makineler için yetersiz hammadde, keşif ve mühendisliği motive ediyor.
18. Pillerin (örn. Lityum) Uygun Maliyetli Geri Dönüşümü (C+): Malzemelerin yeniden kullanım için geri kazanılması, madencilik ihtiyacını azaltacak ve pil teknolojisinin genel sürdürülebilirliğini artıracak.
19. Metaverse (C+), gerçek dünyadaki endüstriyel sorunları dijital olarak çözerek gerçek ve dijital dünyalar arasındaki boşluğu dolduracak.
20. Erişilebilir Kuantum Hesaplama (C-) halkın kuantum hesaplamanın gücüne dair anlayışını ve erişimini geliştirecek, ‘geleneksel’ hesaplama etkinliğini katlanarak artıracak.
21. Uydu (Takımyıldızı) Geri Dönüşümü (C/D) uzayda döngüsel ekonomiyi mümkün kılacak ve uzun vadeli sürdürülebilirliği sağlayacak. İnsanlık üzerindeki muazzam etkisine ilişkin farkındalığın artmasıyla 2024 yılında ilk başarının elde edilmesi bekleniyor.

Raporu indirmek için tıklayınız.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız