Gıdadışı modern perakendenin önemli temsilcisi Zincir Mağazalar Derneği tarafından düzenlenen 9. Perakende Teknolojileri Konferansı, perakende ve bilişim sektörlerini buluşturdu. Açılış konuşmasını yapan Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, perakendede verimliliğin anahtarının doğru teknoloji kullanımı ve yatırımında yattığını vurguladı.

Perakende sektörünün istihdama önemli katkısının altını çizen ve pandemi döneminde 60 bin yeni istihdam yaratıldığını vurgulayan Tınastepe, nitelikli iş gücü ve genç istihdamında perakendenin öncü sektör olduğunu ifade etti.

2022’nin perakende açısından kötü geçmediğini belirten Tınastepe, ciro artışının satış adedine değil fiyata bağlı olarak yükseldiğini, satış adetlerinde halen pandemi öncesinin yakalanamadığını, bunun da perakendecileri verimlilik arayışlarına yönelttiğini vurguladı. Maliyet artışları neticesinde mağazalaşma hızının yavaşladığını ifade eden Tınastepe, dijitalleşmenin ve verimlilik sağlayıcı teknolojik çözümlerin önemine değindi.

Perakendede Yeni Çözümler ve Trendler “Perakende Teknolojileri Konferansı”nda
Bu sene 9.su düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı, 25 Ekim Salı günü InterContinental Hotel Taksim Istanbul’da ve eş zamanlı olarak Digital Network Alkaş platformunda canlı yayınla gerçekleşti. Perakendede verimliliği hedefleyen teknolojik çözümlerin, bu çözümleri uygulayan perakendecilerle birlikte sahnede yer aldığı Çözüm Oturumları, konferansın en ilgi çeken oturumları oldu. 11 çözümün anlatıldığı konferansta ayrıca İnsan Kaynakları, Müşteri Deneyimi, Mevzuat, E-Ticaret konularında paneller, dijital dönüşümde trendleri özetleyen araştırma oturumu da yer aldı.

Teknolojinin Tüketici Trendlerindeki Rolü başlıklı araştırma sunumunda Corpera Danışmanlık Yönetic Ortağı Dr. Ceyhun Emre Doğru, geleceğe damga vuracak 3 trendin sosyal medya, metaverse ve mikro lojistik merkezlerinin ön plana çıktığını belirtti. Doğru şöyle devam etti: “Tüketicilerin neredeyse %40’ı önümüzdeki 12 ay içinde sosyal medyada ürün araştırması yapacağını, 24,2’si ürün satın alacağını, 22,2’si satıcılarla iletişime geçeceğini söylüyor. Sosyal medyanın da etkisiyle mobil alışveriş çok kanallı alışverişin vazgeçilmezi haline geliyor.” Doğru, tüketicilere yeni teknolojilerle çözülebilecek 3 sorun sorulduğunda alınan cevapları şöyle sıraladı:
• Güvenilir olmayan web siteleri %32,1
• Online ve fizikselde farklı fiyatlar %22,5
• Stokta ürün kalmaması %19,6
• Ödeme sürecinde güvenlik eksikliği %17,4
• Yanlış ürün önerileri %18,3

Perakende sektörünün teknoloji temelli gündemini, dijital dönüşümde son trendleri ve perakendeye özgü geliştirilen teknolojik çözümleri konunun uzmanları tarafından aktarılan konferansın kapanış oturumunda Prof. Dr. Özgür Demirtaş katılımcılarla görüşlerini paylaştı.

Perakende Teknolojileri Konferansı’nda HepsiPay, Obase, Teknosa ve Vispera co-sponsor, MediaMarkt Teknoloji Merkezi İş Ortağı olarak konumlandı. Ceva, FloraWise, Horoz Lojistik, Logo, Maple, Nebim, Rasyotek-Benefits ve Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark ise perakendeye özel çözümleriyle etkinlikte Çözüm Ortakları olarak yer aldı.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız