Zincir Mağazalar Derneği tarafından sekizinci kez düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın üçüncü oturumu 20 Ekim Çarşamba günü gerçekleşti. Oturumda, perakendenin önemli bir kanalı olan e-ticaretteki gelişmeler ve gelecek planlarına dair öngörüler görüşüldü. Teknolojinin gelişimine paralel olarak e-ticaretin de değişimi ve gelişiminin süreceği görünüyor. Burada da süreci yöneten “tüketici” olacak.

Webinarda, Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş moderatörlüğünde, Evidea E-Ticaret Direktörü Ayşe Gedikli, Corpera Danışmanlık Yönetici Ortağı Dr. Ceyhun Emre Doğru, Eczacıbaşı Vitra Satış Direktörü Murat Helvacı, Ceva Lojistik İş Geliştirme ve Satış Başkan Yardımcısı Murat Karadağ ve LCWaikiki E-Ticaret Genel Müdürü Ömer Barbaros Yiş’in katılımıyla, “E-Ticaretten Neler Öğrendik? Tamam Mıyız?” konusu işlendi.

E-Ticaretin de Başrol Oyuncusu Tüketici
Ticaret Bakanlığı’nın 2021 yılı e-ticaret verilerine değinen Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş, ilk 6 ayda %75,6 artışla 161 milyar TL hacme ulaşıldığını belirtti. Sipariş adetlerinde ise %94,4 artış olduğunu belirten Yurddaş, en fazla artışın gıda ve süpermarket sektöründe olduğunu da ekledi. E-ticarette pazar yerlerinin önemini de ifade eden Yurddaş, gelişmelere göre bu kanalın da değişim içinde olacağının beklendiğini ifade etti. Yurddaş, perakendenin tamamında olduğu gibi e-ticarette de sektörün yolunu tüketicinin çizdiğini ifade etti.

Corpera Danışmanlık Yönetici Ortağı Dr. Ceyhun Emre Doğru, perakende sektörünün ekonomi ve toplum için öneminin pandemi döneminde daha da öne çıktığını dile getirdi. Değişen tüketici davranışlarının sektörü şekillendirdiğini belirten Doğru, perakendede geleceğin çoklu kanalda olacağının kesin göründüğünü ifade etti. Doğru, bununla beraber tüketicinin fiziki mağazaların sosyalleşme ve dokunarak alışveriş yapma talepleri nedeniyle önemini koruyacağını iletti.

Ev-yaşam kategorisinde e-ticaretin gelişimine değinen Evidea E-Ticaret Direktörü Ayşe Gedikli, pandemi döneminin fiziki mağazaları büyütme fırsatı olarak da görülebileceğini ifade etti. Gedikli, pandemi döneminde tüketicinin evlerini yeniden keşfettiğini, bunun da ev-yaşam kategorisine olumlu yansıdığını iletti. Gelecek dönemde daha net değerlendirmelerin yapılması gerektiğini savunan Gedikli, her işletmenin kendi tüketicisine göre planlama yapmasına ve yatırım temellerini atmasına değindi.

Pazaryerlerinden çekilme kararına değinen LCWaikiki E-Ticaret Genel Müdürü Ömer Barbaros Yiş, bu konuda tamamen müşteri memnuniyetine odaklandıklarını vurguladı. Hızın artık en önemli konu olduğunu belirten Yiş, tüketicinin beklentilerinin de hızla geliştiğini, normallerin sürekli değiştiğini, proaktif olanların başarıya ulaşabildiklerini vurguladı.

Ürün ticaretinin yanı sıra müşteri deneyimi satışının değerlendiğini belirten Eczacıbaşı Vitra Satış Direktörü Murat Helvacı, yapı ürünleri gibi kategorilerde bu ek hizmetlerin daha da öne çıktığını, bununla beraber e-ticarette de önemli bir artış yaşandığını ifade etti. Ev tadilatı ve yenileme çalışmalarına bu dönemde ilginin arttığını yineleyen Helvacı, mağazaların kapalı olması sebebiyle e-ticaret kanalının önemli bir ivmeyle büyüdüğünü iletti. Bunu karşılayabilmek için teknolojik altyapının önemine değinen Helvacı, yatırımlarda doğru verinin doğru şekilde analiz edilerek kullanılmasının da kıymetlendiğini belirtti.

E-ticaretin en önemli paydaşının lojistik olduğunu vurgulayan Ceva Lojistik İş Geliştirme ve Satış Başkan Yardımcısı Murat Karadağ, pandemide yoğun ilginin lojistik sektörünü zorladığını, bunu aşmak için altyapı çalışmalarına ağırlık verildiğini belirtti. Artan maliyetlerin tüm sektörler gibi lojistiği de zorladığını belirten Karadağ, globalde hava ve deniz taşımacılığının pahalılandığını, Asya-Amerika arasındaki deniz ticaret hacminin artması sebebiyle diğer kıtalarda deniz nakliyesi sorunlarının yaşandığını, bunun yurtiçine yansımasının enflasyonla beraber daha zorlayıcı olduğunu ifade etti.

10 Oturumluk Webinar Serisinde Sektörün Çeşitli Konuları Ele Alınacak
Zincir Mağazalar Derneği, ülkenin en önemli perakendeci üyeleriyle birlikte 320 milyar TL seviyesinde bir ciroyu temsil ediyor. Dernek üyeleri ülke çapında 50 bin satış noktasında 300 bin kişilik istihdam sağlıyor.

Perakende Teknolojileri Konferansı’nın diğer oturumlarında, verimlilik çözümleri, tüketici için farklılaşma yöntemleri, maliyet düşürücü önlemler, gelecekteki alışveriş trendleri de webinar serisinde farklı bakış açılarıyla değerlendirilecek.

Her hafta farklı konuyla devam edecek seride, “Perakendenin Geleceği: Online mı? Offline mı?”, E-ticaretten Neler Öğrendik? Tamam mıyız?”, Veriyi Okumak mı Korumak mı Daha Zor? Müşteriyi Ne Kadar Anlıyoruz?”, Çalışma Biçimleri ve İnsan Dönüştü! Peki Ya Perakende?”, “Pazarlamada Global Trendler”, “Müşteri Deneyimi ve Satışa Katkısı”, “Perakendede Omnichannel”, “Operasyona Makine Dokunuşu”, “Teknolojik Mevzuat” başlıklarında oturumlar gerçekleştirilecek.

Perakende Teknolojileri Konferansı’nın ana sponsorluğunu Hepsiburada sahiplenirken, KoçSistem co-sponsor, MediaMarkt tema destekçisi olarak yer alıyor. Birleşik Ödeme, Ceva, Encore, Logo, Nebim, Obase, POS, Profilo Ödeme Sistemleri ve Rasyotek ise perakendeye özel çözümleriyle etkinlikte yer alacaklar. Webinar serisinin destekçileri arasında TAMPF, AYD, GPD, TMD ve TURYİD bulunacak. Perakende Teknolojileri Konferansı’nın oturumları 10 hafta boyunca Digital Network Alkaş platformunda her Çarşamba günü saat 15:00’da gerçekleşecek.

Etkinlik ile ilgili detaylı akış ve konuşmacı bilgilerine web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız