Gıdadışı modern perakendenin önemli temsilcisi Zincir Mağazalar Derneği tarafından düzenlenen Omnichannel Zirvesi, 26 Mayıs Çarşamba günü Digital Network Alkaş platformunda ve Hepsiburada ana sponsorluğunda gerçekleşti. Omnichannel Zirvesi’nde, perakende kanallarının geleceği ve gelişme yolları ele alındı.

Omnichannel Zirvesi’nde, pandemi döneminde kısıtlamalar nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan fiziksel mağazalar ve alışveriş alışkanlıklarının değişmesiyle son yıllardaki en önemli atılımını yapan e-ticaret kanallarının birlikte büyüme yolları görüşüldü. Çoklu kanal perakendeciliğinin geleceğinin, işbirliği alanlarının ve fırsatların ele alınacağı webinarda sektörün önemli yöneticileri sahne aldı.

Zirvenin ilk oturumunda; BloombergHT Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Şen’in moderatörlüğünde, Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe ve Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ “Birlikte Nasıl Büyüyeceğiz” başlığında görüşlerini aktardılar. Online ve offline kanalların birlikte büyümelerinin perakendenin ana hedefinde olmasını belirten Tınastepe, tüketiciye her yönden ulaşabilmek için bu iki kanalın beraber hareket etmesinin öneminin altını çizdi. Büyümedeki fırsatlarda iki kanaldan toplanan verinin, tüm operasyonların gelişimi için çok değerli olduğunu vurgulayan Tınastepe, perakendede başarının sırrının bu veriler ışığında yapılacak kurgularda yattığını belirtti. Pazaryerlerinin mutlaka kendilerinin perakendeci gözüyle değerlendirmesi gerektiğini belirten Emirdağ ise, sektörün tüm paydaşlarının birlikte gelişmesinin önemine değindi. Tüketici ihtiyaçlarının daha hızlı ve kolay karşılanması için geliştirilen çözümlerin, kolaylıkların ve farklılıkların önemini ifade eden Emirdağ, perakendede işin özünün müşteriye farklı deneyimler sunmak olduğunu ve bu çalışmaların artmasıyla sektörün de güçleneceğini vurguladı.

“Omnichannel Kurgusu Artık Tüm Perakendeciler İçin Vazgeçilmez”
“Omnichannel Kurgusunun Geleceğinde Neler Var?” başlıklı panelde TAMPF (Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Arçelik İş Dönüşümü ve Büyüme Grup Yöneticisi Handan Abdurrahmanoğlu ve AYD (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Altaş görüşlerini paylaştılar. Omnichannel kurgusunun artık tüm perakendeciler için vazgeçilmez olduğunu belirten Özpamukçu, kanallar arasında denge kurulması için cadde, AVM mağazaları ile online operasyonların belli bir strateji çerçevesinde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu stratejide AVM’lerin rollerine değinen Altaş, mağaza karmasının çeşitlenmesiyle farklılaşma ve sosyal yaşam haline gelme konusunda yapılan çalışmaların perakendeciler için de önem taşıdığını belirtti. Omnichannel olmadan perakendede başarının zor olacağını belirten Abdurrahmanoğlu ise müşteri isteiğini iyi anlayıp kanalları iyi organize etmenin ve alışveriş platformlarının markaların gelişimine olan katkısının büyük önem taşıdığını ifade etti.

“Pandemi, Alışkanlıkları Değiştirdi”
MediaMarkt Saturn Grup COO’su ve Türkiye CEO’su Yenal Gökyıldırım ve Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Vitra Satış Direktörü Murat Helvacı ise “Pandemi Döneminde Başarının Sırrı: İyi Kurgulanmış Kanal Yönetimi” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer aldılar. Teknoloji perakendeciliğinde çoklu kanal perakendeciliğinin çok erken başladığını ve hızla yol aldığını belirten Gökyıldırım, pandemiyle beraber alışkanlıkların çok değiştiğini ve bu ortama ayak uyduranların, online ve offline mağazaları birleştirerek çözüm üretenlerin ancak başarılı olabileceklerini vurguladı. Sadece perakende değil her sektörün bir dijital dönüşüm içinde olduğunu belirten Helvacı, hizmet ve ürün satışını birleştiren modellerde, yaşanan dönüşümün deneyim yaşatmak ve iş kolaylaştırmak üzerine kurulduğunu ifade etti.

“Tüketiciler Alışverişi Sosyal Bir Faaliyet Olarak Görüyor”
Zirvede, Corpera Danışmanlık Yönetici Ortağı Dr. Ceyhun Emre Doğru tarafından “Perakende Sektöründe Çoklu Kanal Trendi: Tüketici Araştırmasının Gösterdikleri” başlıklı raporun sunumu yapıldı. GlobalData tarafından TÜSİAD için hazırlanan bu detaylı raporda pandemi dönemindeki çoklu kanal gelişmeleri ve tüketicinin bakış açısı değerlendirildi. Araştırma bulgularında e-ticaret pazarının 2020’de %99.6 büyümesiyle Türkiye’nin ölçülen en hızlı büyümeye sahip ülke olduğu görülüyor. Türkiye’nin toplam online penetrasyonu ise %7.5 ile ülkeler ortalaması %12.5 olan global online penetrasyonun altında yer alıyor. Araştırma, Türkiye’de çok kanallı perakendenin yükselişte olduğunu ve önümüzdeki yıllarda da öneminin giderek artacağını da ortaya koyuyor. Pandemi döneminde sağlık ve hijyen endişeleri nedeniyle online ticaretin rolü artmış olsa da fiziksel perakendenin önemini hala koruduğunu belirten Doğru, “Araştırma bize tüketicilerin büyük çoğunluğunun alışverişi sosyal bir faaliyet olarak gördüğünü ve pandemi sonrasında yerel ekonomiyi güçlendirmek için alışveriş tercihlerini daha da yerelleştireceklerini gösteriyor” dedi.

“Mağazaların Cazibesi Sürecek”
“Tüketici Kanalları Nasıl Algılıyor?” sorusunun cevabının görüşüldüğü oturumda Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Mutlu Erturan, Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri Hakan Göl ve Teknosa Pazarlama ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Önder Ömer Oğuzhan söz aldılar. Tüketici alışkanlıklarının değiştiği bir dönemde bunu doğru okumanın önemine değinen Erturan, doğru planlama ve stratejiyle pazar payı gelişiminin mümkün olduğunu belirtti. Pandemi döneminde işletmelerin %76’sı için e-ticaret satışlarının ciro içindeki payının arttığını ifade eden Göl, Türkiye’de e-ticaretin 4 yıl içinde 2.3 katına çıkmasının beklendiğini belirtti. Artan e-ticaret payının yanında fiziksel mağazacılıkta da yatırımların sürmesinin önemine değinen Oğuzhan, tüketici için mağazaların cazibesinin süreceğinin altını çizdi.

“Kanallar Arasındaki Fırsatlar, İyi Değerlendirilmeli”
Zirvenin son oturumunda, Alkaş / Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş moderatörlüğünde ebebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş ve Defacto COO’su Serdar Ersoy “Fiziksel Mağazalar ve AVM’ler Yeniden Yükselişe Geçebilirler mi?” sorusuna cevap aradılar. Mağazaların yeni konseptler ve sunulan deneyimler sayesinde çekiciliğini koruması gerektiğini belirten Alkaş, kanallar arasındaki fırsatların iyi değerlendirilerek tüketici nezdinde dikkat çekilmesinin önemini vurguladı. E-ticaretin Türkiye’de geç başladığını ancak hızla büyüdüğünü belirten Erdoğmuş, gelişimin ancak birlikte hareketle yakalanabileceğini belirtti. Online kanalların fiziksel mağazalarla desteklenmesi ve alışveriş deneyiminin zenginleştirilmesi için birçok çalışma konusu olduğunu vurgulayan Ersoy, perakendecilerin bu çalışmalarla farklılaşacaklarını ve bunun topyekün sektörü ileriye taşıyacağını ifade etti.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız