Zincir Mağazalar Derneği tarafından sekizinci kez düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın 6 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilen, perakende sektörünün önemli çatı kuruluşlarının başkanlarının yer aldığı ilk oturumunda yeni normal döneminden beklentiler görüşüldü.

Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe’nin moderatörlüğünde, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, Tescilli Markalar Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Stamati ve Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer’in katılımıyla “Yeni Normalden Ne Umduk Ne Bulduk?” konusu işlendi.

Oturumda pandemi dönemi sonrası için öngörülerin ne derece gerçekleştiği ve sektörün geleceğinde neler olduğu görüşüldü. Sektörün ayakta kalması ve gelişimini sürdürmesi için bu dönemde her türlü desteğin hayati değer taşıdığını, verimlilik çözümleri için teknolojinin önemli rol oynadığını ve kamu ile ilişkilerde yapıcı yaklaşımlar için sektörün müteşekkir olduğunu belirten Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, bundan sonra da sektörün gelişimi için umutlu olduklarını ifade etti.

Sektörün Liderlerinden Gündem ve Teknolojiye Dair Önemli Mesajlar
Perakendenin dijitalleşmeyi hızla yakaladığını vurgulayan TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, “Yurtdışında daha önceden başlayan dijitalleşme yolculuğu, pandemi etkisiyle ülkemizde 5 yıllık yolunu 1 yılda tamamlamış oldu. Bu her sektörde olduğu gibi perakendeye de yansıdı” dedi. Bu gelişmeyle beraber Türkiye’de organize perakendenin payının halen gelişmiş ülkelere göre geride olduğunu ifade eden Özpamukçu, “Son dönemde e-ticaretteki gelişmenin, perakendenin gelişiminin çok daha önüne geçtiğini ölçüyoruz. Bu gelişimin gerektirdiği yapısal değişimin sağlanmasının ve perakendede omnichannel çözümlerinin hayata geçirilmesinin, gelecekteki başarımızın anahtarı olacak” dedi.

Pandeminin gıda perakendesini de olumsuz etkilediğini ve maliyetlerin artttığını ifade eden GPD Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç “Her ne kadar gıda harcamalarında artış olduğu için gıda perakendesinin dönemi artışla geçirdiği görülse de, bunun için harcanan çaba ve verilen mücadele için tüm sektör oyuncularına ve paydaşlarımıza teşekkür etmek isteriz” dedi. Gıda perakendesinde online kanalın 2 kata yakın artacağını beklediğini belirten Aykaç, bununla beraber fiziksel mağazacılığın gelişminin önünün açık olduğunu sözlerine ekledi. Tüketici davranışlarının değiştiğine de değinen Aykaç, “Marka sadakatinin azaldığını, fiyat ve kalite hassasiyetinin arttığını, tüketicinin tercihini yakın yerlerden ve ekonomik ürünlerden yana kullandığını görüyoruz. Sektöre dair düzenleme planlanırken, tüketici faydasının gözönünde tutulması gerekliliği unutulmamalıdır” dedi.

Kapalı kalınan dönemdeki kayıpları telafi etmek için sektörün büyük çaba sarfettiğini belirten TMD Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Stamati “Bu kayıpların etkisini en aza indirebilmek için online ticaret yatırımlarımızı güçlendirip müşterimizin ihtiyacını karşılamaya çalıştık” dedi. Mağazaların yeniden açılmasıyla bu sefer trafiğin düştüğü için sıkıntılar yaşandığına değinen Stamati, özellikle alışveriş merkezlerinde düşen müşteri sayısını geri kazanabilmek için temassız satış çözümleri, uzaktan satış teknikleri ve yeni uygulamalar gerçekleştirildiğini belirtti.

Hizmet ve deneyim satan bir kategori olarak, restoranlar ve gastronomi işletmelerinin pandemiden en ağır etkilenen sektör olduğunu ifade eden TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer “Restoranların kapalı olması, sadece bizleri değil tüm perakendeyi etkiledi. Sosyal yaşamın önemli bir parçası olan yeme içme mekanlarının sağladığı hareketliliğin önemi, bu dönemde yeniden ortaya çıktı” dedi. Kapanmalar sonrası işletmelerin dörtte birinin yeniden faaliyete geçemediğini belirten Demirer, bununla beraber çalışan sayısında da önemli kayıplar olduğunun altını çizdi. Yeni dönemde tüketicinin alışkanlıklarının, güvenilir mekanları seçme yönünde değiştiğini söyleyen Demirer, işletmelerde alınan önlemlerin ve denetimlerin önem kazandığını vurguladı.

Perakende sektörü için büyük değeri olan alışveriş merkezlerinin, gerek oluşturduğu istihdam gerekse yatırım büyüklüğü olarak genel ekonomi içinde büyük değere sahip olduğuna değinen AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, alışveriş merkezlerinin pandemiye karşı en hijyenik ve güvenli mekanlar arasında olduğunu vurguladı. Altaş “Alışveriş merkezleri planlanan bir çok önlemde ilk ve en etkili uygulama alanı olmuştur. Bu yapımızla mekanlarımız son derece güvenlidir. Müşteri trafiğimizde 2019 rakamlarına ulaşıyor olmamız da bize olan güveni göstermektedir” dedi. Sektör içinde birlik olmanın ve uyumlu çalışmalar yürütmenin önemini vurgulayan Altaş, perakendenin gelişiminde bu birliğin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Sektöre Dair Yapılacak Düzenlemelerde Ülke Menfaati Gözetilmeli Mesajı
Sektörün yakın gündeminde önemli düzenlemelerin olacağını belirten Özpamukçu, sektörün tüm kategorilerinin ve kanallarının birlikte büyümesini sağlayacak önlemlerin hayata geçirilmesinin önemine değindi. Aynı şekilde, düzenlemelerde toplam ülke menfaatinin gözetilmesinin gerektiğini belirten Aykaç ise “Tüm dünya enflasyonist bir döneme girmişken, maliyetler artmışken ülkemizin bunun dışında kalması imkansızdır. Buna rağmen ülkemiz, en ucuz gıda fiyatları sıralamasında dünyada 2.-3. sıradadadır. Globaldeki artışlara nazaran bunu sağlayabildiysek, bu organize perakendenin başarısı olarak görülmelidir” dedi. Alım gücünün düşmesi ve gelir dağılımındaki dengesizliğin daha büyük bir problem olduğuna dikkat çeken Aykaç, bu konuda adım atılması gerektiğini de ifade etti. Aykaç, “Yapısal sorunlarımız da var. Ekim alanlarımızın ve arazilerimizin genişletilmesi ile tarım planlamalarının doğru yapılması, lojistik sorunlarımızın giderilmesi için önlemler alınması önemlidir” dedi.

Lojistik maliyetlerinin artmasına ve ithalattaki vergi yükünün ürün maliyetlerini arttırdığına değinen Stamati de bu dönemi iyi planlamayla ve müşteriyi doğru okumakla atlatmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. Sektör için önemli bir gelişme olan aşılama programının başarısında perakendecilerin aldığı inisiyatifin etkili olduğunu hatırlatan Demirer, aşılamanın hızlandırılması için daha çok çaba gerektiğini, yaygınlaşması için de işletmelere bazı seçim hakları tanınmasının önemli olacağını belirtti. Müşteri trafiğinin artması için alışveriş merkezlerinde farklılaşma çalışmalarının yoğunlaştığını belirten Altaş da, hem yeni uygulamalarla hem de mimari değişikliklerle yeni dönemde alışveriş merkezlerinin yeniden perakendenin cazibe merkezleri olmayı hedeflediklerini ifade etti.

10 Oturumluk Webinar Serisinde Sektörün Çeşitli Konuları Ele Alınacak
Zincir Mağazalar Derneği, ülkenin en önemli perakendeci üyeleriyle birlikte 320 milyar TL seviyesinde bir ciroyu temsil ediyor. Dernek üyeleri ülke çapında 50 bin satış noktasında 300 bin kişilik istihdam sağlıyor.

Perakende Teknolojileri Konferansı’nın diğer oturumlarında, verimlilik çözümleri, tüketici için farklılaşma yöntemleri, maliyet düşürücü önlemler, gelecekteki alışveriş trendleri de farklı bakış açılarıyla değerlendirilecek.

Her hafta farklı bir konuyla devam edecek seride, “Perakendenin Geleceği: Online mı? Offline mı?”, E-ticaretten Neler Öğrendik? Tamam mıyız?”, Veriyi Okumak mı, Korumak mı Daha Zor? Müşteriyi Ne Kadar Anlıyoruz?”, Çalışma Biçimleri ve İnsan Dönüştü! Peki Ya Perakende?”, “Pazarlamada Global Trendler”, “Müşteri Deneyimi ve Satışa Katkısı”, “Perakendede Omnichannel”, “Operasyona Makine Dokunuşu” ve “Teknolojik Mevzuat” başlıklarında oturumlar gerçekleştirilecek.

Perakende Teknolojileri Konferansı’nın ana sponsorluğunu Hepsiburada sahiplenirken, KoçSistem co-sponsor, MediaMarkt tema destekçisi olarak yer alıyor. Birleşik Ödeme, Ceva, Encore, Logo, Nebim, Obase, POS, Profilo Ödeme Sistemleri ve Rasyotek ise perakendeye özel çözümleriyle etkinlikte yer alıyor. Webinar serisinin destekçileri arasında TAMPF, AYD, GPD, TMD ve TURYİD bulunuyor. Perakende Teknolojileri Konferansı’nın oturumları 10 hafta boyunca Digital Network Alkaş platformunda, her Çarşamba günü, saat 15:00’da gerçekleşecek.

Etkinlik ile ilgili detaylı akış ve konuşmacı bilgilerine web sitesimizden ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız