Dünyanın trend sektörlerini inceleyerek geniş ve kapsamlı raporlar hazırlayan GooInn (Good Innovation) Araştırma Merkezi, tedarik zinciri modelleri ve yenilikçi tedarik zinciri teknolojilerini de içeren ‘Tedarik Zinciri Raporu’nu yayınladı. Raporda tedarik zincirine genel bir bakışın yanı sıra 2024 yılı için tedarik zinciri trendleri de bulunuyor.

GooInn Araştırma Merkezi tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan Tedarik Zinciri Raporu, tedarik zinciri yönetimi ve pazarına dair detayları, lojistik ve tedarik yazılımlarını, bunları yönlendiren trendleri, bu alanda ortaya çıkan yeni girişimleri ve teknolojileri inceliyor ve müşterilerin beklentilerini ve güvenilir bir tedarik zinciri sağlamanın öneminin altını çiziyor.

Tedarik zinciri 2024 trendlerinin örnek uygulamalar üzerinden detaylı şekilde incelendiği GooInn ‘Tedarik Zinciri Raporu’nda her geçen yıl yeni teknolojiler ve yeni operasyonlar geliştirilirken en önemli görülen trendler şu şekilde aktarılıyor:
• Özelleştirilmiş ürünler ve hizmetler bir megatrend olarak görülüyor.

• Tedarik zinciri operasyonlarında uçtan uca bir şeffaflık talebi var.

• Tedarik zincirinde döngüsellik benimsenmeye başlandı. Yeniden üretim, yeniden kullanım ve geri dönüşüme vurgu yapılıyor. Robotlar geleneksel tedarik zinciri rutinlerini değiştirecek.

• Yüksek tüketici farkındalığı ve sıkı düzenlemelerin etkisiyle sürdürülebilirlik, tedarik zinciri kararlarında hayati bir konu olarak görülüyor. Bu noktada yeşil tedarik zincirinin yükselmesi önemli trendler arasında.

• Tedarik zinciri paydaşları arasında gerçek zamanlı entegrasyon giderek artacak.

• Teknoloji gelişmesine rağmen tedarik zincirinde insan unsurunun kendine özgü bir yeri var. Burada insan sermayesi geliştirme yatırımları birinci öncelik olarak devam ediyor.

• Yapay zeka ve blokchain teknolojisinin denizcilik dünyasını daha fazla dijitalleştirebileceği ve otomatikleştirebileceği öngörülüyor. Bu alanlardaki gelişmelerin, zaten sektörde kullanılan yazılımları geliştirmesi ve gerçek zamanlı gönderi takibi ile tedarik zinciri görünürlüğünü artırması bekleniyor.

• Artan küresel belirsizlikleri aşmak için çevik ve dirençli tedarik zincirlerinin geliştirilmesi kaçınılmaz. Bu tür kesintilerden hızla toparlanma yeteneği, tedarik zinciri yetkinliğinin kritik bir ölçüsü haline geliyor.

• Otonom kamyonlar gibi otonom teslimat çözümlerinin, özellikle 2024 yılı itibariyle gerçek dünyada kullanıma girebileceği düşünülüyor.

• Sürdürülebilirlik ve daha yeşil iş uygulamaları yıllardır tartışılıyor. Ancak değişen iklim nedeniyle sık sık meydana gelen doğal felaketler sebebiyle denizcilik ve lojistik endüstrisi daha cesur adımlar atmaya başladı. Özellkle küresel denizcilik düzenleyicileri tarafından uygulanan düzenlemeler, daha temiz yakıt ve eski gemilere takılacak emisyon temizleyicilerini gerektiriyor. 2024 yılında daha cesur adımlar atılması bekleniyor.

• Nakliye ve lojistik dünyası dijitalleştikçe, siber güvenlik her zamankinden daha önemli hale geliyor. 2024 yılında, nakliye endüstrisinin geniş ölçekte, ilgili iş ortaklarıyla birlikte siber güvenliğe büyük yatırımlar yapması muhtemel.

• Çeviklik ve dayanıklılık tedarik zincirinde önemli trendler arasında olmaya devam edecek.

• Tedarik zincirlerinin, jeopolitik değişiklikler ve evrilen ticaret dinamikleriyle başa çıkması gerekiyor.

• Büyük veri ve analitik konusu hayati önemini sürdürüyor. Büyük veri setlerinin stratejik bir şekilde kullanılması, tedarik zinciri içinde bilinçli karar verme ve operasyonel verimliliğin artırılması için bir anahtar.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız