Başkanımız Serhan Tınastepe, Dağıtım Kanalı Dergisi’den Kağan Demirgil’in sorularını yanıtladı.

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde 2020 yılı kurumunuz açısından nasıl geçti?
2020 yılı tüm dünyada olduğu gibi bizler için de zor bir yıldı. Benzerine 200 yılda bir rastlanan küresel boyutta salgın ile mücadele, alışageldiğimiz kriz yönetimlerinden çok farklı bir deneyimdi. Bu dönemde daha önce yaşamadığımız mağaza kapatmaları, işlerimizi evden idare etmeyi, bazı günleri ciro yapamadan geçirmeyi, mağazalarımızda ve ofislerimizde olağan üstü önlemlerle çalışmayı deneyimledik. Aynı zamanda yeni iş yapış şekilleriyle de tanıştık. Uzaktan çalışmanın o kadar da zor olmadığını, dijitalleşmenin ne kadar hızla hayatımıza girdiğini gördük. Online ticaretimiz hiç olmadığı kadar gelişti, bununla beraber çok kanallı perakendeciliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kavradık.

Bu yıl içerisinde derneğiniz bünyesinde yaptığınız yatırımlar, lansmanlar, çalışmalar, etkinlikler vb. gelişmeler nelerdir?
Bu yıl derneğimiz çok hareketli ve aktif bir dönem yaşadı. Perakende sektöründe gıda dışı kategorilerin hepsini temsil eder bir yapımız var. Başta teknoloji, yapı market, mobilya, ev geliştirme, kişisel bakım, kozmetik, takı-aksesuar, hobi, oyuncak-kırtasiye, optik ve büyük mağazacılık olmak üzere modern perakendenin farklı alt kategorilerindeki öncü oyuncularını temsil eden KMD, güçlü üye yapısıyla ve etkin çalışmalarıyla kamuoyundaki etkinliğini bu dönemde de sürdürmeye devam etti. Yeni üyelerimizle beraber Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin satış noktasında, 250 bin kişilik istihdamı ve 250 milyar TL’nin üstünde bir ciroyu temsil eder hale geldik. Derneğimiz, bu büyüklüğü ile gerek ekonomik gerekse sosyal alanda önemli bir konumda yer alıyor.
Pandemi ile mücadele kapsamında gerek devletimiz tarafından alınan önlemler gerekse sektörün oluşan acil destek talepleri konusunda derneğimiz aktif rol oynayarak ilgili kamu kurumlarıyla sürekli iletişim halindeydi. Derneğimizin iletişimini yanı sıra, üyesi olduğumuz Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Perakendecilik Sektör Meclisi çerçevesinde de tüm sektörü ilgilendiren sorunlarımız hakkında önemli ilerlemeler kaydettik. Önemli paydaşımız alışveriş merkezlerindeki kira ve ortak alan giderlerimiz için de derneğimizin çabalarıyla sektöre önemli faydalar sağladık. Kısa Çalışma Ödeneği, kira düzenlemeleri, destek kredileri, Ücretsiz İzin ve Nakit Ücret Desteği, çalışma saatleri, sokağa çıkma kısıtlamaları, vergi ve sigorta ödeme ertelemeleri gibi pek çok konuda Yönetim Kurulumuz ve tüm üyelerimizin katkılarıyla önemli girişimlerimiz oldu.
Bununla beraber, derneğimiz planlanan etkinlik ve çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylı Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezimiz olan PERAVOC, Satış Danışmanı ve Kasiyer mesleklerindeki sınavlarını kısıtlı da olsa yapmaya devam etti. Sınavlarda başarılı olan adaylara MYK onaylı ve AB ülkelerinde geçerliliği olan mesleki yeterlilik belgesi verildi. Bu belgeye sahip kişileri çalıştıran işverenler için 48 aya kadar çıkabilen bir SGK teşviki olması, sektörümüz açısından da önemli bir gelişme. Bu teşvikin 2022 yılı sonuna kadar uzatılmış olması da sektörümüzü motive eden bir gelişme oldu.
Derneğimizin yıl içinde gerçekleştirdiği en önemli etkinlik ise Perakende Teknolojileri Konferansı oldu. Yeni koşullar çerçevesinde konferansımızı bu sene online platforma taşıdık ve 10 hafta süren bir webinar serisi gerçekleştirdik. İlk oturumumuzu 7 Ekim Çarşamba günü, sektörel derneklerimizin Başkanlarının katılımıyla gerçekleştirdik. İlk oturum ardından webinar serisi 10 hafta sürdü ve her Çarşamba günü bir canlı yayın yaptık. Konferansın diğer oturumlarında yeni nesil mağazacılıkta deneyim, globalde yaşananlar, dijitalleşen işlerin mevzuatı ve güvenliği, omnichannel ve e-ticaret çözümleri, insan kaynakları uygulamaları gibi konu başlıkları işlendi ve sektörün önde gelen perakendecileri ile çözüm ortakları görüşlerini paylaştı.
Bunun yanında, derneğimizin çalışma komitelerinin toplantıları da bu dönemde daha yoğun bir tempoda devam etti. Online olarak yaptığımız toplantılarda, tüm yılın çalışmalarına temel oluşturan aksiyonlar planlandı ve hayata geçirildi.

Genel olarak 2021 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak? Sektörel olarak baktığınızda bu yıl bizi nasıl gelişmeler bekliyor?
2021 yılında, salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerin sonuçlarını görmeyi ve hepimizin umut bağladığı aşı gelişmeleriyle bu dönemi sağlıkla atlatmayı bekliyoruz. Global bir kriz sonrası her sektör gibi bizler de güçlü bir toparlanma yönünde stratejilerimizi oluşturacağız. 2021’de 2020’de yaşadığımız zor dönemin kayıplarını kapatma, genel ekonomik kalkınmaya en etkin desteği verme, yatırımlar ve istihdamın gelişmesi açısından çalışmalarımızı sürdürme yönünde aksiyonlarımızı alacağız.

Röportajın tamamı için tık’layınız.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız