Ernst & Young (EY), “CEO Görünümü 2024 Araştırması” sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre CEO’ların büyük kısmı, küresel ekonominin düşük büyümeyle devam edeceğini veya hiç büyümeyeceğini düşünüyor. Ayrıca CEO’ların %64’ü gelir artışında ve %63’ü ise kârlılıkta artış bekliyor; verimliliği artırma ve işlerini büyütme konusunda dönüşüm fırsatlarını değerlendiriyor.

EY’nin 21 ülkeden bin 200 Üst Yöneticinin (CEO) katılımıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına dayanan “CEO Görünümü 2024 Araştırması” yayınlandı. Araştırmada, stratejik dönüşüm planlarını hayata geçiren CEO’ların, küresel ekonomik olumsuzluklara rağmen 2024 yılında gelir artışı ve kârlılık konusunda iyimser olduklarına dikkat çekildi. Rapor, ankete katılan CEO’ların %58’nin dönüşüm planları hazırladığını gösteriyor. Ayrıca, maliyet yönetimi yapmak ve verimliliği artırmak isteyen CEO’lar yapay zekayı kullanmaya sıcak bakıyor.

Küresel Ekonomi ya Az Büyüyecek ya Hiç Büyümeyecek
Araştırmaya katılan CEO’ların %76’sı, küresel ekonominin düşük büyümeyle devam edeceğini veya hiç büyümeyeceğini düşünüyor. Katılımcıların %78’i, devam eden enflasyonist baskılar nedeniyle faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması için hazırlanırken, %57’si işletme maliyetinde artış öngörüyor.

CEO’lar, birleşme ve satın alma işlemlerinde bir toparlanma bekliyor. Araştırmaya katılan yöneticilerin %79’u birleşme ve satın alma işlemlerinde 10 milyar ABD dolarının üzerinde bir artış olacağını öngörüyor. Ankete katılan CEO’ların %36’sı önümüzdeki 12 ay boyunca birleşme ve satın alma yapmayı planlıyor.

CEO’ların %58’i Dönüşüm Planlarını Hızlandırmayı Planlıyor
Araştırma, CEO’ların stratejik dönüşümde hem olumlu hem de proaktif davrandığını ortaya koyuyor. Ankete katılan CEO’ların %58’i stratejik dönüşüm planlarını 12 ay içinde hızlandırmayı planladıklarını belirtirken, Temmuz 2023’te %21 olan bu oran önemli bir sıçrama kaydediyor. Temmuz 2023’te CEO’ların %37’si herhangi bir dönüşüm planı olmadığını söylerken “CEO Görünümü 2024 Araştırması”nda ise bu oran sadece %5 olarak belirtiliyor.

Yapay Zekanın Siyasi Kullanımı Konusunda Endişeler Var
CEO’lar gelecek 12 ay içinde dünya nüfusunun yarıdan fazlasının oy verme kabinine gideceği göz önüne alındığında, CEO’lar jeopolitik risklerin ve potansiyel iş etkilerinin son derece farkında. Ankete katılanların %78’si, popülist hareketlerin jeopolitik belirsizliği artırması ve ticari zorluklar oluşturmasından endişe duyuyor. Ankete katılanların %76’sı, 2024’teki büyük seçimlerde yapay zekanın siyasi olarak kötüye kullanılması konusunda da endişeli.
CEO’ların çoğu, kuruluşlarının jeopolitik belirsizliği karar alma süreçlerine entegre etme becerisinden emin olsa da katılımcıların %48’i jeopolitik riskleri yönetmek için aktif süreçlerinde iyileştirme yapılması gerektiğine inanıyor.

CEO’ların Kâr Beklentisi Azalmadı
Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Özge Gürsoy Büyükavşar, CEO’ların küresel durgunluğun devam edeceğini bekleseler de kârlılık paylarında beklentilerinin azalmadığını belirterek, “CEO’ların %64’ü gelir artışında ve %63’ü ise kârlılıkta artış bekliyor, verimliliği artırma ve işlerini büyütme konusunda dönüşüm fırsatlarını değerlendiriyor. Birleşme ve satın alma piyasasında iyileşme belirtilerinin gelmesiyle şirketler, planlarını yeniden gözden geçiriyor, akıllı yatırımlar arayarak potansiyel iş birlikleri için zemin hazırlıyor. Aynı zamanda CEO’lar jeopolitik risklerin kurumsal stratejinin ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul ediyor ve jeopolitik riskleri yönetmek için süreçlerinde iyileştirme yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Raporun tamamı için tıklayınız.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız