Pandemi, hayatımızda olduğu gibi iş yaşamında da pek çok şeyi değiştirdi. Birçok çok kurum ve devletin yayınladığı araştırma ve istatistikler, 2021 yılında iş gücünün önemli bir kısmının işini bıraktığını gösteriyor. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, Temmuz 2021’de 4 milyon ve Ağustos 2021’de bir 4 milyon Amerikalının daha işinden istifa ettiğini duyurdu. Büyük İstifa Hareketi olarak adlandırılan olay, dünyanın hemen her yerinde farklı biçimlerde kendini gösteriyor.

Büyük İstifa Hareketi (The Great Resignation), Batı ülkelerinde derinden hissedilirken örneğin Filipinler için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Asyalı uzmanlar, 2021’in Büyük İstifa Hareketi’nin Asya’da, çalışanları nasıl ve neden çalıştıklarını yeniden düşünmeye sevk eden “Büyük Değişim”e (The Great Reshuffle) götürdüğünü söylüyor. Büyük İstifa burada henüz tam olarak gerçekleşmemiş olsa da bir şeylerin değişmesi gerektiği kesin gibi görünüyor. Tüm dünyada çalışanlar, istifa ya da işlerini sorgulama aşamasında. Peki, bu hareketlenmeleri sağ salim atlatmak için neler yapılması gerekiyor?

2021’in Büyük İstifa Hareketi Nedir?
2021 yılında gerçekleşen Büyük İstifa Hareketi, işlerini bırakmaya karar veren büyük insan dalgasını anlatan bir terim olarak yerleşti. Bu fenomen, dünya çapında birçok ülkeyi ve şirketi etkiledi. Yaşananların net bir resmini görmek için aşağıdaki rakamlara göz atabilirsiniz:
• Microsoft’un 31 ülkede yaptığı bir araştırma, çalışanların %41’inin işini bırakmayı düşündüğünü gösteriyor.
• Küresel olarak çalışanların yaklaşık %48’i yeni istihdam fırsatları arıyor.
• Amerika Birleşik Devletleri’nde dört milyon kişi halihazırda işinden istifa etti.
• Birleşik Krallık ve İrlanda’da, çalışanların %38’i önümüzdeki altı ay veya bir yıl içinde işlerini bırakmayı planlıyor.

İnsanlar Neden İstifa Ediyor?
Bir kişinin işten ayrılma kararını çeşitli faktörler etkileyebilir. Farklı kaynaklardan elde edilen bulgular, Büyük İstifa’nın temel itici gücünün aşağıdaki başlıklar olduğunu ortaya koyuyor:
• Stres ve Tükenmişlik: Gallup adlı araştırma şirketinin “State of the Global Workplace: 2021” araştırmasına göre çalışma düzenindeki ani değişiklikler, iş-yaşam dengesi eksikliği ve pandemi konusundaki belirsizlik pek çok çalışanı olumsuz etkiledi.
• Yönetimin Kötü Kararları: Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre (Financial Flexibility and Corporate Employment, Nisan 2021), bazı işletmeler, ayrım gözetmeksizin işten çıkarmalar ve maaş kesintileri gibi çalışanları doğrudan etkileyen aceleci maliyet düşürme önlemleri uyguluyor.
• Toksik Yöneticiler: Bazen yetenekleri uzaklaştıran sadece toksik yöneticilerdir, çünkü çalışanlar sıkı çalışmalarına rağmen çok az değer gördüklerini hissettiklerinde gitmeye hazırdırlar.
• Önceliklerde Değişiklik: Pew Araştırma Merkezi tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, pandeminin çalışanlara gerçekten ne istediklerini düşünmeleri için daha fazla zaman sunduğunu gösterdi. Bazıları hayallerindeki işi yapmanın vakti geldiğine karar verirken diğerleri, evde oturan bir ebeveyn olmanın daha iyi olduğunu düşünebiliyor.
• Güvenlik: Inc.com’da yayınlanan bir makaleye göre bazı çalışanlar, özellikle işyerleri normal çalışma düzenine dönmeyi planlıyorsa sağlıkları için endişeleniyor ve Covid-19’un etkilerinden korkuyor.

Şirketler Yetişmiş Yeteneklerini Nasıl Elinde Tutacak?
İstifalarda yaşanan artış göz önüne alındığında, kısa vadeli çözümlerin bu sorunu çözmeyeceği çok açık. Bunun yerine, çalışanların ihtiyaç duyduğu şey, kendilerini yetkili, güvende ve değerli hissettikleri bir ortam. Kalmaya değer bir çalışma ortamı oluşturmaya yönelik kanıtlanmış bazı adımları şöyle sıralayabiliriz:
1. Mevcut durumunuzu değerlendirin
Öncelikle Büyük İstifa Hareketi’ni iyi anlamak gerekiyor. Bir Harvard Business Review makalesi, veriye dayalı bir yaklaşımın kullanılmasını öneriyor. İlk olarak, çalışan kitleniz hakkında gerekli verileri toplayın. Ardından, istifanın temel nedenlerini belirlemek için topladığınız verileri analiz edin. Aşağıdaki faktörler, veri analiziniz için bir kılavuz görevi görebilir:
>Ödeme veya tazminat
>Ücret artışları
>Promosyonlar arasındaki süre
>Verim
>Görev süresi
>Büyüme ve eğitim fırsatları

Bu metrikleri kullanarak, hangi çalışanların görevlerinden ayrılma riskinin en yüksek olduğunu belirleyebilirsiniz. Bu, sorunu azaltmak için hedefe yönelik müdahale programları geliştirmenize yardımcı olabilir.

2. Eylemlerinizi ve etkinizi inceleyin
Bir adım geri atmanız ve eylemlerinizin çalışanlarınızı nasıl etkilediğini incelemeniz gerekiyor. Sonuçta, yanlış adımlar yanlış mesaj gönderebilir ve onları uzaklaştırabilir.
Örnek olarak maliyet düşürücü önlemleri ele alalım. Bu durumda kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
>Maliyetleri makul bir şekilde mi azaltıyorsunuz?
>Çalışanlarınız bu önlemlerden nasıl etkileniyor?

Şirketinizin ve çalışanlarınızın ihtiyaçları arasında bir denge kurmanız çok önemli. Şirketinizde güvende ve yetkili olduklarına dair onlara güvence vermelisiniz. Maliyetleri düşürürken yapacağınız herhangi bir yanlış eylem, güven yerine korku ve kafa karışıklığına neden olabilir.

3. Düzenli olarak dinleyin ve iletişim kurun
Çalışanlar şirketleri tarafından duyulmak/önemsenmek isterler. Karar verirken ve kendi programlarını oluştururken söz sahibi olmak isterler. Şirketin onları dinlediğini hissettiklerinde, ayrılma olasılıkları daha düşüktür. Önerilerini ve endişelerini dile getirebilecekleri güvenli, açık bir alan sağlayın.

4. Çalışanlarınıza güvenin
Özellikle hibrit bir çalışma ortamında, çalışan performansı konusunda şüpheci olduğunuz durumlara rağmen güvenin şart olduğunu unutmayın. Çalışanlarınızı sürekli kontrol ederek güven eksikliğinizi hissettirmek yerine açık olun.
>Bir dizi beklenti ve hesap verebilirlik kriteri belirleyin.
>İletişim kanallarınızı açık tutun.
>Onlara günlük sorunları çözme özgürlüğü verin.

5. Çabalarını Fark Edin ve Ödüllendirin
Çalışanlar sadece zam veya terfi alamadıkları için ayrılmıyorlar. Bazıları, işyerinde gereğinden fazla çalıştıklarını ve değerlerinin bilinmediğini hissettikleri için yollarını ayırmayı seçiyor. Bu sebeple çalışanlarınızı çabaları için uygun şekilde ödüllendirdiğinizden emin olun. SurveyMonkey ve Bonusly’nin ortak bir raporuna göre, düzenli olarak takdir alan çalışanların %63’ünün yeni bir iş arama olasılığı çok daha düşük. Çalışanlarınızın değerli olduğunu hissettirmek için yaptıkları işin olumlu etkilerini kabul ve beyan edin.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız