Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından yedinci kez düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın 2 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilen sekizinci oturumunda, alışveriş deneyiminin önemi ve değişen alışkanlıklarla beraber gelişen çözümler görüşüldü. Perakendede merkeze müşteriyi koyarak alışkanlıklarını doğru okumak ve alışveriş deneyimini yaşatmak, başarının sırrı olacak.

Teknosa CEO’su Bülten Gürcan moderatörlüğünde Obase CEO’su Dr. Bülent Dal, Grundig Türkiye Grup Yöneticisi Handan Abdurrahmanoğlu, İntel Türkiye Perakende Direktörü Koray Yıldız, V-Count Kurucu ve CEO’su Demirhan Büyüközcü ve DeFacto Büyüme ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serdar Ersoy’un katılımıyla gerçekleşen oturumda “Yeni Nesil Mağazacılıkta Deneyim Yaşatmak” konusu ele alındı.

Teknosa CEO’su Bülten Gürcan, çağın gerekleriyle yeni alışkanlıkların devreye girmesinin yanı sıra, bazı davranışların geçerliliğini koruyacağını ifade etti. Son dönemde alışverişin temel ihtiyaca yönelik olarak gerçekleştiği ve online ticaretin %64 arttığını belirten Gürcan, tüm bu gelişmelere rağmen fiziksel mağazacılığın halen önem taşıdığını vurguladı. Önemli olanın aynı deneyimi hem fiziksel hem de online mağazalarda yaşatmak olduğunu ifade eden Gürcan, dünyada da bunu birlikte yönetebilen markaların başarıyı yakaladığını belirtti. Gürcan, pandemi ile beraber online ile tanışan müşterilerin de büyük bir çoğunluğu oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Grundig Türkiye Grup Yöneticisi Handan Abdurrahmanoğlu gerek fiziksel gerekse online mağazacılıkta merkeze müşterinin alınması gerektiğinin altını çizdi. Müşterinin her kanalda ürün ve hizmetleri keşfetmesinin yanı sıra doğru yönlendirmeler almasının da önemine değinen Abdurrahmanoğlu, kanalların karşılıklı olarak birbirini desteklemesi gerektiğini belirtti.

Obase CEO’su Dr. Bülent Dal, tedarik zincirinin yönetiminde oyuncuların birbirleriyle entegrasyonunun doğru kararlar alınmasında büyük önem taşıdığını belirterek, bu yolla geleceğe yönelik öngörülerin de daha doğru şekillenebileceğini ifade etti. Müşteri beklenti tahminleri, ürünün temini, fiyatlandırma gibi pek çok konuda yapay zekâ çözümlerinin öne çıktığını ifade eden Dal, müşterinin satış kararı anında da teknolojinin en üst düzeyde kullanılması gerektiğini vurguladı. Dal, beklentilerin doğru tahminlenmesi ve doğru fiyatlama ile firmaların da önemli tasarruflara ulaşabileceğinin altını çizdi.

V-Count Kurucu ve CEO’su Demirhan Büyüközcü, online mağazalarda çok daha kolay toplanabilen ve analiz edilebilen verilerin, fiziksel mağazalarda da toplanabilmesi için teknoloji yatırımlarının şart olduğunu, bu verilerin analizleri neticesinde sağlanacak faydanın çok değerli olduğunu vurguladı.

İntel Türkiye Perakende Direktörü Koray Yıldız, yapay zekâ, nesnelerin interneti, otonom süreç yönetimleri gibi yeniliklerin tüm dünyada donanım geliştirmenin çok daha önüne geçtiğini belirtti. Müşteriye farklı deneyimler yaşatmanın gerek sadakat sağlanması gerekse satış hacminin artması yönünden oldukça önemli olduğunu belirten Yıldız, ürünlerin denenmesiyle de sepet ortalamalarında %8-10 artış yakalandığını ifade etti.

DeFacto Büyüme ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serdar Ersoy, gelecek nesillerde online mağazacılığın daha da büyük bir pazara ulaşacağını beklediğini belirterek, bu kanalda deneyim yaşatmak için önemli adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Akıllı çözümlerle farklı deneyimler yaşatarak alışveriş imkânı sunmanın önemine değinen Ersoy, hazır giyimde ürünle fiziksel temasın halen gerekli olduğunu belirtti.

10 Oturumluk Webinar Serisinde Sektörün Çeşitli Konuları Ele Alınıyor
Başta teknoloji, yapı market, mobilya, ev geliştirme, kişisel bakım, kozmetik, takı-aksesuar, hobi, oyuncak-kırtasiye, optik ve büyük mağazacılık olmak üzere modern perakendenin farklı alt kategorilerindeki öncü üyeleriyle, Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin satış noktasında, 250 bin kişilik istihdamı ve 250 milyar TL’nin üstünde bir ciroyu temsil eden KMD tarafından düzenlenen 7. Perakende Teknolojileri Konferansı bu yıl her zamankinden farklı olarak dijitalleşen yeni formatıyla 10 oturumluk bir webinar serisi şeklinde katılımcılarıyla buluşuyor. Oturumlarda sektörün birçok gündemine değiniliyor ve değerli konuşmacılar ağırlanıyor.

7. Perakende Teknolojileri Konferansı’na KoçSistem co-sponsor, MediaMarkt tema destekçisi, Microsoft ile Yapı Kredi Bankası tema sponsoru ve Intel de sponsor olarak destek veriyor. CEVA Lojistik, Esin Avukatlık Ortaklığı, GS1 Türkiye, Logo, Nebim, Obase, Paynet, POS AŞ, Prisync, Rasyotek, Related Digital, Tanı ve V-Count ise perakende çözümleriyle konferansta yer alıyor. Konferansın destekçi kuruluşları arasında TAMPF, AYD, GPD, TMD ve TURYİD bulunuyor.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız