Gıdadışı modern perakendenin önemli temsilcisi Zincir Mağazalar Derneği düzenlenen basın toplantısı ile yeni dönem çalışmaları ve gündeme dair görüşlerini paylaştı. Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe’nin ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısına dernek Yönetim Kurulu Üyeleri katılım sağladı. 

Zincir Mağazalar Derneği, ülkenin en önemli perakendeci üyeleriyle birlikte 320 milyar TL seviyesinde bir ciroyu temsil ediyor. Bu büyüklükle ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlandığını belirten Tınastepe, “Son dönemde üyelerimiz arasına katılan önemli perakendecilerle derneğimizin temsiliyetini büyük ölçüde genişlettik. Ülke çapında 50 bin satış noktasında 300 bin çalışanımızla ekonomimiz ve halkımız için en büyük katkıyı sunmaya çalışıyoruz” dedi.

Üyelerin gündemleri ve sektörün gelişimi yönünde konularla dernek çalışmalarının şekillendiğini belirten Tınastepe, “Sektörün tamamına dokunan her türlü konuda; mevzuat, eğitim, istihdam yaratma, teknoloji, verimlilik, sürdürülebilirlik, e-ticaret, pazarlama, omnichannel gibi her gündemi üyelerimizin destekleriyle işliyor, ortak fayda yaratacak projeler çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

Dernek çalışmalarını ve gündeme dair görüşlerini aktarmak amacıyla uzun bir aradan sonra ilk defa fiziksel olarak bir araya gelen dernek Yönetim Kurulu, güncel gelişmelere dair değerlendirmelerini de paylaştılar.

Gıdadışı Perakendede İlk 6 Ayda Ciroda Gerileme, Mağaza Sayısında Artış
Gıdadışı perakende sektörünün 2021 yılı verilerine değinen Tınastepe şunları ifade etti: “Gıdadışı perakende, 2020 yılını pandeminin etkisiyle önemli kayıplarla kapattı. 2021 yılının ilk yarısında da kendimizi kıyaslamak için 2019 yılını baz almak zorunda kaldık. Bu durumda ilk yarıyılda enflasyondan arındırılmış olarak yüzde 25 seviyesinde gerilediğimizi görüyoruz. TAMPF-Nielsen Perakende Endeksi verileri, yine aynı dönem için mağaza sayılarımızın yüzde 5 arttığını da söylüyor. Sektörümüz yatırımlarına devam ediyor, ancak cirolarımızın toparlanması için önümüzde yol var.”

Sektörün gücünü korumasının, mağaza ve istihdam kaybı yaşamamasının önemli ölçüde devlet destekleri sayesinde sağlandığını belirten Tınastepe, devlet destekleri yanında cadde ve AVM mağazaları sahiplerinin ve yöneticilerinin de bu dönemde yapıcı işbirliklerine gitmelerinin sektör için çok değerli olduğunu belirtti. Tınastepe, Kısa Çalışma Ödeneği, kira ve stopajlardaki vergi indirimleri, vergi ödemelerinin ötelenmesi gibi desteklerin pandemi yaralarının sarılmasında sektöre büyük destek olduğunu, bu desteklerin sürmesiyle ticaretin hızla canlanacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Tınastepe sözlerine şöyle devam etti: “Satışlarımız okula dönüş dönemiyle toparlanmaya başlasa da 1,5 senede yaşanan kayıpların telafisi sadece satışlarla karşılanacak gibi görünmüyor. Satışlardaki artış hareketinin de adetlere bağlı değil enflasyon etkisiyle gerçekleştiğini gözlemliyoruz.”

Sektörün yakın gelecekte öngörülen sıkıntılarına da değinen Tınastepe, globalde yaşanan tedarik sıkıntılarının ve maliyet artışlarının kısa bir süre içinde fiyatlara olumsuz yansıdığını belirtti. Tınastepe, “Globalde emtia fiyatlarındaki artışlar, petrole bağlı ürünlerdeki fiyat artışları, artan lojistik maliyetleri, enerji maliyetlerindeki artışlar, bazı yarı mamullerdeki arz sıkıntısı, kimi sektörlerdeki işçilik maliyetlerinin artması dolaylı olarak bizim maliyetlerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Deniz ticaretindeki konteyner sıkıntısı, Çin’deki çip sıkıntısı, Uzakdoğuda vaka sayılarının hızlı artışı ve benzeri birçok neden maalesef bizlere ek maliyet olarak yansıyor. Bu konuda yetkililerin hızlı ve etkin önlemler almasını bekliyoruz” dedi.

Yeni Normalde de Destekler Şart
Sektörün şimdiye kadar devlet destekleri kadar kendi sermaye yapıları sayesinde yaşamını sürdürebildiğini ifade eden Tınastepe, “Desteklerin sürmesi hem bizlerin hem de tamamı kayıtlı istihdamımızın devamlılığı için hayati önem taşıyor. Geçtiğimiz zorlu dönemde ayakta kalmayı başaran firmaların sermayelerinde önemli erimeler oldu. Çünkü bu dönemi satışlarla değil, sermaye kaynaklarımızla dengeleyebildik. Bu amaçla, perakendeci işletmelere sermayelerini kuvvetlendirmeye yönelik hibe destekleri gelmesi, sermayesini kendi kaynaklarıyla güçlendirmeye çalışan işletmelere de teşvik verilmesini istiyoruz. Bununla beraber, sıkıntılı bir dönemden çıkan hane halkının da desteklenmesi, ticarete ve tüketime yansıyacak ek gelirler yaratılması önem taşıyor. Alım gücünün düşmesi, tüketicimizde sıkıntı yarattığı gibi çalışanlarımızın motivasyonunda da bizi zorluyor. Arkadaşlarımızı her türlü hakları kapsamında desteklesek de, genel ekonominin gidişatından dolayı yaşadıkları mutsuzluk dolaylı olarak işlerine de yansıyor” dedi.

Pandemi etkisinden çıkıp normal hayata dönmenin herkes gibi perakende sektörünün de en önemli isteği olduğuna değinen Tınastepe, bu çerçevede en önemli silah olarak aşılama programının başarılı bir şekilde sürmesini gördüklerini belirtti. Tınastepe, “Önemli bir başarıyla gerçekleşen aşılama programının hız kesmeden sürmesi, bu dönemi atlatıp rahata ermemiz için büyük önem taşıyor. Bu bağlamda aşının tercih değil, toplumsal bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Toplumsal bağışıklığı sağladığımız anda gösterilen tüm çabaların hedefe ulaşması mümkün olabilecek. Bunun için de aşının özendirilmesi, aşı olan vatandaşlarımızın bazı konularda istisna tutulması gerekiyor. Örneğin alışveriş merkezleri, lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kıraathane, spor salonları, her türlü müsabaka sahaları, sinema, tiyatro, konser ve düğün ve özel davetlere katılacak misafir/ müşterilerin 2 doz aşıyı yaptırmış olması zorunluluğu getirilerek bir katkı sağlanabilir. Bunun ilk adımı hali hazırda atıldı. Uygulamanın yaygınlaştırılmasını bekliyoruz” dedi.

Perakendede Yeni Çözümler ve Gelecek “Perakende Teknolojileri Konferansı”nda
Derneğin temel amaçlarından birinin üyelerin ve sektörün gelişimi için güncel ve doğru bilgi alışverişini sağlamak olduğunu vurgulayan Tınastepe, her sene düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın 6 Ekim Çarşamba günü başlayacağını ifade etti. Tınastepe; “Bu sene sekizincisini düzenleyeceğimiz Perakende Teknolojileri Konferansı, içeriği ve konuşmacılarıyla sektörü güncel bilgilerle ve yeni gelişmelerle donatmaya devam edecek. 10 haftada 10 farklı konuyu işleyeceğimiz webinar serimiz, perakende ve bilişim sektörlerini bir araya getirecek. Yeni normal kavramıyla hayatımıza daha çok giren teknoloji, bizim operasyonlarımızda da birçok yeniliğe yol açtı. Tüm bunları ve yakın gelecekte önümüze çıkacak farklı uygulamaları 10 hafta boyunca uzmanlardan dinleme fırsatı yakalayacağız” dedi.

Verimlilik çözümlerinin sektörün her zaman ilgi odağında olduğunu vurgulayan Tınastepe, artık geleneksel hale gelen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın 6 Ekim günü sektörel derneklerin başkanlarının ağırlanacağı bir oturumla başlayacağını belirtti.

Perakende sektörünün önemli çatı kuruluşlarının başkanlarının yer alacağı ilk oturumda Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe’nin moderatörlüğünde, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı İzzet Stamati ve Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer’in katılımıyla “Yeni Normalden Ne Umduk Ne Bulduk?” konusu işlenecek.

Perakendenin toparlanması, enerjisine ve eski hacmine ulaşması için, yeni dönemin gereklerine hızlı adaptasyonunun şart olduğunu ifade eden Tınastepe, verimlilik çözümlerinin, tüketici için farklılaşma yöntemlerinin, maliyet düşürücü önlemlerin, gelecekteki alışveriş trendlerinin de webinar serisinde farklı bakış açılarıyla değerlendirileceğinin altını çizdi.

Her hafta farklı konuyla devam edecek seride, “Perakendenin Geleceği: Online mı? Offline mı?”, E-ticaretten Neler Öğrendik? Tamam mıyız?”, Veriyi Okumak mı, Korumak mı Daha Zor? Müşteriyi Ne Kadar Anlıyoruz?”, Çalışma Biçimleri ve İnsan Dönüştü! Peki Ya Perakende?”, “Pazarlamada Global Trendler”, “Müşteri Deneyimi ve Satışa Katkısı”, “Perakendede Omnichannel”, “Operasyona Makine Dokunuşu”, “Teknolojik Mevzuat” başlıklarında oturumlar gerçekleştirilecek. Perakende Teknolojileri Konferansı’nın ana sponsorluğunu Hepsiburada sahiplenirken, KoçSistem co-sponsor, MediaMarkt tema destekçisi olarak yer alıyor. Birleşik Ödeme, Ceva, Encore, Logo, Nebim, Obase, POS, Profilo Ödeme Sistemleri ve Rasyotek ise perakendeye özel çözümleriyle etkinlikte yer alacaklar. Webinar serisinin destekçileri arasında TAMPF, AYD, GPD, TMD ve TURYİD bulunacak.

Etkinlik ile ilgili detaylı akış ve konuşmacı bilgilerine dernek web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilecek.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız