Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından her ay hazırlanan TEPAV Perakende Güven Endeksi’nin (TEPE) 2021 Temmuz Ayını içeren 139. sayısı yayınlandı. TEPE, Temmuz 2021’de bir önceki aya göre 2,0 puanlık artış, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 0,5 puanlık azalışla -16,5 puan değerini aldı.

TEPE değeri, Temmuz 2021’de -16,5 puan değerini alarak geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puan azalırken, geçen aya göre 2,0 puan arttı. TEPE değerinin yıllık değişiminde geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki 3,2 puanlık kötüleşme etkili oldu. Diğer taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin üstünde olduğu yönündeki 2,0 puanlık değişim endekse olumsuz yansıdı.

Perakende Güveni En Fazla Artan Sektör: Yiyecek, İçecek ve Tütün Ürünleri
“Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörü Temmuz ayında perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Bölgeler bazında incelendiğinde ise Temmuz ayı perakende güveninde en fazla artış, Orta Anadolu Bölgesi’nde görüldü. Perakende güveninde Türkiye, AB-27 ve Euro Bölgesi ile kıyaslandığında azalış görülen iki ülkeden biri oldu.

Perakendecilerin Satış Beklentisi Arttı
Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Temmuz 2021’de -4,8 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 6,1 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre 3,7 puan arttı.
Temmuz 2021’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 30,8’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 37,9’u işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 31,3 oldu.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız