Aralık ayının ilk günlerinde AWS Global Perakende Çözümleri Lideri David Dorf’un “2024 Perakende Tahminleri” başlıklı bir yazısı, consumergoods.com’da yayınlandı. AWS For Retail’in ‘2024’ün En İyi 10 Perakende Trendi’ni anlattığı yazıda Dorf, bu 10 trend üzerinden gelecek tahminleri de yapıyor.

Dorf yazısına “dijitalleşme”, “müşteri deneyimi” veya “daha hızlı tedarik zincirleri” gibi perakende trendlerinin çok önemli olduğunu ve “Bir perakendeciyseniz ve her yıl bu noktalara odaklanmıyorsanız, iş hayatında uzun süre kalamazsınız” diyerek başlıyor. 2024’te çok büyük bir etkiye sahip olması muhtemel yeni gelişen teknolojilerden bahsettiği yazısında çevrimiçi satın alma, mağazadan teslim alma, kişiselleştirme ve temassız ödemeler gibi listede yer almayan başka trendler olduğunun da altını çiziyor.

AWS For Retail’e göre 2024’ün 10 Perakende Trendi şöyle:
Üretken Yapay Zekâ (Generative AI)
MACH
Perakende Medya Ağları (Retail Media Networks)
Canlı Yayın ve TikTok (Livestraming & TikTok)
Sürdürülebilirlik ve Yeniden Ticaret (Sustainability & Re-Commerce)
AI/ML Optimizasyonu (AI/ML Optimizations)
Bilgisayar Görüşü (Computer Vision)
Sürükleyici Perakende (Immersive Retail)
Otomasyon (Automation)
Mağazacılıkta Küçülme (Retail Shrink)

Üretken Yapay Zekâ
Üretken yapay zekâ, perakende sektöründe barkodlar kadar büyük bir etki yaratmamış olsa da sektörü değiştirme konusunda açık ara en büyük potansiyele sahip. Büyük dil modelleri (LLM/large language models) sayesinde perakendeciler daha ilgi çekici ürün tanıtım metinleri oluşturabilir, web sitesi görsellerini optimize edebilir, ürün incelemelerini özetleyebilir, müşteri sorularına yanıt verebilir, pazarlama içeriğini hızlandırabilir ve ürün önerebilir. Üretken yapay zekâ tamamen yeni bir mühendislik disiplini yarattı: Komut (Prompt) Mühendisliği. Bu nedenle, bu teknolojide daha fazla yenilik görürseniz şaşırmayın.
TAHMİN: NRF’deki* her stant, üretken yapay zekâ becerisiyle övünecek.

MACH
MACH, microservices (mikro hizmetler), API-first (API öncelikli), cloud-native (bulutta yerel) ve headless (başsız) kelimelerinin baş harflerinden gelen bir kısaltma. Avrupa’da e-ticaretle başlayan bu terim, giderek tüm satış kanallarını kapsayacak şekilde genişleyerek Kuzey Amerika ve Asya’da tanınmaya başlıyor. Bu ilkelere bağlı satıcıların bir araya gelerek çok satıcılı, türünün en iyisi çözümleri entegrasyona daha az zaman harcayarak elde etmeleri daha kolay.
TAHMİN: MACH satıcıları standartların entegrasyonu kolaylaştırabileceğini fark edecekler.

Perakende Medya Ağları
Arama ve sosyal medya ağlarının ardından gelen ve dijital reklamcılığın üçüncü dalgası olan Perakende Medya Ağları, halihazırda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki reklam harcamalarının %10’unu alıyor. Perakende Medya Ağları, en basit tanımıyla perakendecilerin dijital mülklerinde üçüncü taraf markalara reklam satmasına olanak tanıyan platformlar. Bu reklamlar, alışveriş yapanların en çok etkilendikleri zamanda, yani alışveriş yaparken karşılarına çıkıyor. Dalgayı Amazon başlattı ancak satışlarını artırmak için bu yeni gelir kaynağını kullanan perakendecilerin sayısı da oldukça fazla.
TAHMİN: Perakende Medya Ağları büyümeye ve dijital tabelalarla mağazalara doğru genişlemeye devam ediyor.

Canlı Yayın ve TikTok
Genç nesillerin özellikle cep telefonlarındaki videolarla arası çok iyi. Eğlenceyi alışverişle birleştirmek, onların ilgisini çekmek ve satın almalarını etkilemek için harika bir kombinasyon. Asya’da ortaya çıkan ve iyice yerleşen canlı yayın satışları Kuzey Amerika ve Avrupa’da da fırsatlar buluyor.
TAHMİN: Canlı yayın, sınırlı sayıda perakendeci için önemli bir kanal olacak.

Sürdürülebilirlik ve Yeniden Ticaret
Müşteriler iklim değişikliği ve sürdürülebilirliğin önemi konusunda daha bilinçli hale geldikçe perakendecileri de daha yüksek standartlara zorluyorlar. Perakendeciler tedarik zincirleri konusunda daha şeffaf olmanın ve karbon çıktılarını azaltmanın yollarını arıyor. Ayrıca müşterilere kullanılmış ürünleri satın alma ve satma yolları da sunuyorlar.
TAHMİN: Kullanılmış giysiler, ayakkabılar ve aksesuarlar için daha fazla fırsat.

Yapay Zekâ/Makine Öğrenimi Optimizasyonları
Perakendeciler talep tahmini ve kişiselleştirme için halihazırda yapay zekâ/makine öğrenimini (AI/ML) kullanıyor. Üstelik kullanımını iş gücü optimizasyonu, dinamik fiyatlandırma gibi alanlara da genişletiyorlar. Bu temel teknoloji (AI/ML), son zamanlarda üretken yapay zekanın gölgesinde kalmış olsa da perakendeciler için önemli bir role sahip olmaya devam ediyor.
TAHMİN: Eğitim ve sonuç çıkarma maliyetleri azalarak perakendecilere daha fazla erişim sağlanacak.

Bilgisayar Görüşü
Hesaplama gücündeki artışın yanı sıra makine öğrenimindeki ilerlemeler, bilgisayarlı görüş çözümlerini mümkün kıldı. Örneğin, AWS’nin Just Walk Out teknolojisi, müşteri davranışı verileri hakkında mağaza analitiği sağlarken ödeme sürecindeki sorunları da ortadan kaldırıyor. Bilgisayar görüşü, insanları yalnızca avuç içi izini kullanarak tanımlamak için bile kullanılıyor ve bu da sadakati ve ödemeyi daha hızlı hale getiriyor. Bilgisayar görüşü mağaza içi deneyimleri basitleştiriyor.
TAHMİN: Bilgisayar görüşü ve Perakende Medya Ağları’nın birleşimi reklam performansını yükseltecek.

Sürükleyici Perakende
Oldukça kapsayıcı olan bu terim, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve bazen de yalnızca basit bir tarayıcı kullanarak alışveriş yapanlara 3D deneyim sunuyor. Alışveriş yapanların ürünlerin sanal temsillerini daha iyi deneyimlemelerine olanak sağlamak, satın alma konusundaki güvenlerini artırıyor ve daha sonra iadeleri azaltıyor.
TAHMİN: Sıkıcı web sitelerine alternatif sunan daha fazla 3D sanal mağaza.

Otomasyon
Mevcut işgücü sıkıntısı nedeniyle perakendeciler, sipariş robotları, kendi kendine ödeme, cihaz yönetimi gibi çözümlerle daha fazla görevi otomatikleştirmenin yollarını arıyor. Mağaza içi çalışanlar, daha verimli olmalarına olanak tanıyan satış, envanter yönetimi ve eğitim için geliştirilmiş araçlar kullanmaya devam ediyor.
Tahmin: Mağazalarda daha fazla otomatik kasa ve ödeme.

Mağazacılıkta Küçülme
2023 yılında, büyük ölçekli ve daha organize hırsızlıkların farkına vardık. Ancak gerçek küçülme miktarı çok azdı. Bununla birlikte, bu 1 milyar dolarlık sorun daha da kötüye gidiyor. Bu nedenle perakendeciler müşteri deneyimini olumsuz etkilemeyecek çözümler arıyor.
TAHMİN: Hırsızlıklara karşı önlem alınana kadar daha fazla mağaza kapanacak.

Bu 10 tahminin hiçbiri dünyayı sarsacak nitelikte değil ancak 10 trendin perakende sektörü üzerinde etkileri olacağı kesin ve bundan sonra ne olacağını görmek için sabırsızlanıyorum.

*Ulusal Perakende Federasyonu NRF’in düzenlediği fuar ve konferans.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız